Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv oddaje, TV Slovenija
Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv oddaje, TV Slovenija

Izobraževalni četrtkovi popoldnevi na TV SLO 1 in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV: ob 17.25 poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in ob 17.55 petminutna oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Četrtek, 21. november 2019

Ugriznimo znanost, ob 17.25

Podnaslov: Elektrika iz sončnih zajčkov
Legenda pravi, da je največji grški matematik Arhimed s sočnimi žarki odbitimi od zrcal zažgal rimske ladje, ki so napadle njegovo rojstno mesto Sirakuze na Siciliji. Znanstveniki v resničnost legende dvomijo, ideja pa je ostala živa. Z ogledali ujete sončne žarke smo začeli uporabljati za pridobivanje električne energije v koncentratorskih sončnih elektrarnah. Leta 2050 naj bi na Zemlji potrebovali že 28.000 teravatov električne energije – nepredstavljiva in ogromna številka. In ker nam vsak dan na Zemljo pade ogromno energije s sonca, jo bomo morali začeti učinkoviteje izkoriščati. Kakšno vlogo bodo imele sončne koncentratorske elektrarne v prihodnosti? O tem v tokratni oddaji Ugriznimo znanost.
Na kratko, ob 17.55
Podnaslov: Socialni marketing
Socialni marketing tradicionalne marketinške pristope uporablja za to, da poskuša vplivati na spreminjanje ustaljenih navad, razvad in s tem na postopno odpravljanje škodljivega vedenja. Z odpiranjem oči posamezniku želi vplivati na širšo družbo. Socialni marketing so torej prizadevanja za dobro vse družbe. Odpravljanje globoko zasidranih navad pa je seveda težko in dolgotrajno delo in prav to je izziv socialnega marketinga. Njegova uspešnost ni opazna v kratkem roku, kar je denimo eden izmed ciljev komercialnega marketinga, prav zato pa je še pomembnejši.
Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne v našem arhivu na spletni strani www.dostopno.siv rubriki Oddaje z znakovnim jezikom. V rubriki Podnaslovljene oddaje pa so na voljo oddaje s podnapisi.

V. R.

Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv oddaje, TV Slovenija
Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv oddaje, TV Slovenija