Krofi. Foto: BoBo
Krofi. Foto: BoBo

Praznovanje pusta se prične na debeli četrtek.
Danes je debeli četrtek.
Rečemo tudi tolsti četrtek.
To je dan,
ko se začne praznovati pust.

Po ljudskem izročilu se ta dan imenuje tudi mali pust.
Ali mali fašenk.
Fašenk je ime za pust v vzhodnem delu Slovenije.

Pust je star ljudski običaj.
Pust ljudje praznujejo že veliko časa.

Praznovanje pusta poteka
od debelega četrtka do pustnega torka.
Pustni torek bo letos 1. marca.

Kurenti. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Kurenti. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Miza mora bit polna pustnih jedi

Po ljudskem izročilu mora biti miza
v času pusta polna pustnih dobrot.

Za pust so značilne bogate in mastne jedi.
Priljubljene so klobase.
Na primer krvavice in pečenice.
In jedi na žlico,
kot je na primer ričet.

Značilna jed za debeli četrtek je tudi
kuhana svinjska glava ali rilec.

Ričet s suhim mesom. Foto: Televizija Slovenija
Ričet s suhim mesom. Foto: Televizija Slovenija

Za pust pa seveda ne smejo manjkati sladke jedi.

Najbolj priljubljene pustne sladice so:
- miške,
- flancati,
- krofi.

Miške, flancati in krofi so ocvrto pecivo iz kvašenega testa.
Kvašeno testo mora vzhajati.

Miške, flancate in krofe ocvremo v segretem olju.

Miške, flancati in krofi

se med seboj razlikujejo predvsem po obliki

Krofi so okrogli.
In so polnjeni z marmeladnim nadevom.

Miške so prav tako okrogle.
Ampak so manjše od krofov.
In nimajo nadeva.

Flancati pa so v obliki kvadrata.
Ali pravokotnika.
Na sredini imajo 2 zarezi.
Zarezi jim data njihovo značilno obliko.

Krof je najbolj znana pustna hrana

Krof je najbolj znana pustna sladica.

Testo za krofe naredimo iz:
moke, mleka, kvasa, rumenjakov in sladkorja.

Krofe na koncu ocvremo v olju.
In jih napolnimo z marelično marmelado.

Kako naredimo pustne krofe?

Za približno 30 krofov potrebujemo:
- pol kilograma gladke moke,
- pol kilograma ostre moke,
- 10 gramov soli,
- 100 gramov kvasa,
- 100 gramov sladkorja,
- 9 rumenjakov,
- 120 gramov olja,
- 4,5 dl mlačnega mleka,
- 2 žlici ruma,
- 1 vaniljev sladkor,
- 2 kapljici vaniljeve arome.

Priprava testa. Foto: Primož Dolničar
Priprava testa. Foto: Primož Dolničar

Zmešamo gladko in ostro moko.
Gladka in ostra moka sta pšenični moki.
Razlikujeta se glede na velikost delcev.

Gladka moka ima manjše delce kot ostra moka.
Gladka moka lepše vzhaja.
Zato se uporablja za peko slaščic, kruha in pogače.

Ostra moka ima večje delce kot gladka moka.
Iz ostre moke dobimo več testa.
Testo pa vzhaja počasneje.

Moki dodamo sol.
In naredimo jamico,
kamor kasneje vlijemo kvasec.

Kvasec je zmes kvasa, mleka in sladkorja.

Kako pripravimo kvasec?

Kvas nadrobimo v posodo.
Dodamo 3 žličke sladkorja.
In približno pol decilitra mlačnega mleka.

Sestavine gladko zmešamo.
Nato kvasec dodamo moki,
tako da ga vlijemo v jamico.

Po vrhu potrosimo malo moke.
Pustimo, da kvasec vzhaja.

Medtem zmešamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor.
Nastati mora kremasta zmes.
Zmesi dodamo še vaniljevo aromo, olje in mleko.
Na koncu dodamo še rum.

Pripravljeno zmes vlijemo v posodo z moko in kvascem.

Nato mešamo.
Najbolje je,
da mešamo z robotskim mešalnikom.
Mešamo približno 15 minut.

Dobiti moramo gladko in mehko testo.

Testo takoj narežemo na kose.
1 kos naj bo težek 70 gramov.

Vsak kos oblikujemo v kroglico.
Kroglice nato pokrijemo s prtom.
In jih pustimo vzhajati.

Vzhajati morajo približno 1 uro.

Priprava krofov. Foto: Miro Štebe, arhiv MMC RTV SLO
Priprava krofov. Foto: Miro Štebe, arhiv MMC RTV SLO

Kako pravilno cvremo krofe?

V loncu segrejemo olje.
Preverimo, ali je olje primerno segreto.

To naredimo tako,
da v olje potopimo leseno kuhalnico.
Olje je primerno segreto,
če se okoli kuhalnice pojavijo drobni mehurčki.

Temperaturo olja lahko izmerimo
tudi s kuharskim termometrom.
Temperatura mora biti
med 160 in 170 stopinjami Celzija.

Nato krofe položimo v segreto olje.
Pri tem moramo biti previdni,
da se ne opečemo.

Krofe v olje položimo tako,
da je vzhajana stran obrnjena navzdol.

Lonec pokrijemo s pokrovko.
Krofe cvremo 3 do 4 minute.

Potem jih obrnemo.
Cvremo jih še 3 minute.
Tokrat lonec pustimo odkrit.

Ocvrte krofe poberemo iz olja.

Še vroče krofe napolnimo z marmelado.
Najbolj priljubljeni so krofi z marelično marmelado.

Marmelada mora biti čvrsta.
Drugače se izcedi iz krofov.

Na koncu krofe potrosimo s sladkorjem v prahu.

Krofi z marmelado. Foto: BoBo
Krofi z marmelado. Foto: BoBo

Miške in flancate pripravimo na podoben način

Miške in flancate pripravimo na podoben način kot krofe.
Priprava je na nek način še lažja,
ker mišk in flancat ne polnimo z marmelado.

Miške na krožniku, posute s sladkorjem v prahu. Foto: Dobro jutro
Miške na krožniku, posute s sladkorjem v prahu. Foto: Dobro jutro

Kako pripravimo jogurtove miške?

Miške običajno pripravljamo iz kvašenega testa.
Kvašeno testo mora vzhajati.
Zato za pripravo potrebujemo veliko časa.

Če nimamo veliko časa,
lahko pripravimo jogurtove miške.

Za pripravo jogurtovih mišk potrebujemo:
- 1 jajce,
- 1 jogurt (180 gramov),
- 200 gramov moke,
- 60 gramov sladkorja v prahu,
- 1 žličko ruma,
- 1 ščepec soli,
- 1 žličko naribane limonine lupine,
- polovico vrečke pecilnega praška,
- olje za cvrtje,
- sladkor v prahu za posip.

Priprava jogurtovih mišk je preprosta.
Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom.

Dobiti moramo gladko zmes brez grudic.
Zmes pustimo počivati približno pol ure.

Nato segrejemo olje.
Olje segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Jogurtove miške oblikujemo z žlico.
Žlico prej pomočimo v segreto olje.
Tako se testo ne prime na žlico.

Z žlico zajamemo testo.
In ga položimo v segreto olje.

Miške cvremo najprej na eni strani.
Ko dobijo zlato rjavo barvo,
jih obrnemo in cvremo še na drugi strani.

Ocvrte miške položimo na krožnik s papirnatimi brisačami.
Počakamo, da se odvečno olje odcedi.

Miške nato posujemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek!