Ljudje vdirajo v vladno stavbo. Foto: Reuters
Ljudje vdirajo v vladno stavbo. Foto: Reuters

Brazilija je država v Južni Ameriki.
Je ena od največjih držav na svetu.

Leta 2022 so bile v Braziliji volitve

Med letoma 2018 in 2022
je bil brazilski predsednik Jair Bolsonaro<p>Jair Bolsonaro je bil presednik Brazilije.<br />Med letoma 2018 in 2022.<br />Kritiki pravijo: Bolsonaro je desničarski skrajnež.</p> <p>Desničarski skrajneži ne želijo, <br />da bi imeli vsi ljudje enake pravice. <br />Pravijo, <br />da so nekateri ljudje boljši od drugih.<br />Za njih so slabši tujci.<br />Ali ženske.<br />Ali drugače misleči.<br />Desničarski skrajneži so običajno nasilni.<br />Napadajo ljudi,<br />ki naj bi bili slabši od njih.</p> <p>Bolsonaro je kot predsednik<br />slabo govoril o:<br />- ženskah,<br />- gejih,<br />- tujcih.</p> <figure class="image c-figure-full" data-type="image" data-id="65945399"><img src="https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2021/12/04/65945399.jpg" /> <figcaption>Foto: EPA</figcaption> </figure> .
Bolsonaro je na predsedniških volitvah izgubil.

Premagal ga je Luiz Inácio Lula da Silva<p>Luiz Inácio Lula da Silva je predsednik Brazilije.<br />Kličejo ga tudi Lula.</p> <p>Lula se je rodil v revni družini.<br />Je podpornik delavcev.</p> <p>Lula pravi:<br />Lakote in revščine ne sme biti več. <br />Ljudje potrebujejo boljšo izobrazbo.</p> <p>Spoštovati moramo druge ljudi.<br />Tudi ljudi, ki mislijo drugače.</p> <figure class="image c-figure-full" data-type="image" data-id="66029735"><img src="https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2022/10/29/66029735.jpg" /> <figcaption>Foto: Reuters</figcaption> </figure> .
Da Silvo kličejo tudi Lula.
Lula je bil predsednik že prej.
Predsednik je bil med letoma 2003 in 2010.

V Braziliji so ljudje vdrli v 3 vladne stavbe

Glavno mesto Brazilije je Brasilia.
8. januarja so ljudje napadli
3 najpomembnejše vladne stavbe:
- parlament,
- sedež vlade in
- vrhovno sodišče.
Napadalcev je bilo več kot 5 tisoč.

Napadalci so vdrli v 3 vladne stavbe.
V stavbah so uničile veliko stvari.
Po nekaj urah jih je policija pregnala.

Policija je aretirala več kot 1500 ljudi.
Napadalci so bili privrženci Jaira Bolsonara.

Predsednik Lula je rekel:
Kaznovali bomo vse napadalce.
Gre za skrajneže,
ki želijo uničiti demokracijo.<p>Demokracija je politična ureditev z vladavino večine.<br />To pomeni, da o predstavnikih države izbira večina ljudi.</p>