dobro jutro
/nbsp;
Skozi čas: 11. november.


SKOZI ČAS – 11. 11.

OSEBNOSTI

316 – RODIL SE JE SVETI MARTIN TOURSKI

Enajstega novembra je god svetega Martina. Sveti Martin Tourski je bil rojen leta 316 v današnjem Szombathelyju, šolal se je v Italiji. Po služenju vojske je odšel na obrobje Toursa med puščavnike. Postal je škof in v Toulousu je ustanovil prvi francoski samostan. Po smrti so ga razglasili za svetnika in je med redkimi, ki niso bili mučenci. Njegova priljubljenost je vplivala na legende pri različnih narodih. Od tega, da je iz vode napravil vino in da se je pred vojaki skril med gosi, ki so ga izdale.

1595 – RODIL SE JE MARTIN BAUČER

Jezuit Martin Baučer je bil rojen 11. novembra leta 1595 v Selu na Vipavskem. Študiral je v Brnu na Moravskem, kjer je opravil noviciat, dokončal filozofski študij in dosegel doktorat iz filozofije. Kasneje je doštudiral tudi teologijo. Njegovo glavno delo je Zgodovina Norika in Furlanije. Delo je napisano v desetih knjigah, zajema pa obdobje od vesoljnega potopa do smrti cesarja Ferdinanda III. Original je izgubljen, ohranjeni so le prepisi. Pomembna je še Kronika in pregled goriških grofov in goriške grofije. Umrl je leta 1668 v Gorici.

1855 – RODIL SE JE STEVAN SREMAC

Na današnji dan leta 1855 se je rodil srbski pisatej Stevan Sremac, ki je v realistični tehniki opisoval življenje srbskega meščanstva. Njegovo najbolj znano delo je Pop Ćira in pop Spira.

1921 – RODIL SE JE FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI

Na današnji dan leta 1021 se je rodil ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Med njegovimi deli so najbolj znani romani Bratje Karamazovi, Žločin in kazen in Idiot.

1914 – RODIL SE JE CENE VIPOTNIK

Leta 1914 se je v Zagorju ob Savi rodil slovenski pesnik Cene Vipotnik. Leta 1939 je diplomiral iz romanistike v Ljubljani, nato je poučeval na meščanski šoli na Rakeku. Zaradi delovanja v Osvobodilni fronti je bil junija 1942 aretiran in interniran v Italiji. Prve pesmi je objavil v dijaškem glasilu Zoreče klasje. Z liriko se je predstavil v Ljubljanskem zvonu. Sodeloval je tudi v Literarnem klubu. Leta 1956 je izšla njegova edina pesniška zbirka Drevo na samem. Ukvarjal se je tudi s prevajalstvom, v začetku je prevajal Baudelaira, kasneje pa tudi druge francoske avtorje. Umrl je v Ljubljani 2. septembra leta 1972.

DOGODKI

1918 – PODPIS KAPITULACIJE

Nemčija je pri Parizu podpisala kapitulacijo. To je bil uradni konec prve svetovne vojne. Britanski imperij je v vojni izgubil tričetrt milijona mož, Francozi skoraj poldrug milijon, Nemci in Rusi pa precej več kot milijon in pol. Toda slabo premišljena versajska pogodba je v dveh letih izničila ves smisel njihovih žrtev, kajti zastavila je temelje bodočega spopada.

1918 – AVSTRIJA POSTANE REPUBLIKA

Na današnji dan leta 1918 se je avstrijski cesar Karel I. odpovedal prestolu. Avstrija je tako postala demokratična republika.

1941 – RADIO SVOBODNA JUGOSLAVIJA

11. novembra 1941 je iz Sovjetske zveze začela oddajati poročila o narodnoosvobodilnem boju Radijska postaja Svobodna Jugoslavija.

Rubrika je na sporedu ob 7.55 na TVS in Tele M.

<<< nazaj

 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2015 | Vse pravice pridržane | Kontakti