Prihaja sezona gripe

"S cepljenjem varujemo pred boleznijo sebe, svoje bližnje, svoje sodelavce, zdravstveni delavci pa tudi svoje bolnike," poudarjajo na NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pred začetkom sezone gripe, katere vrh je ponavadi konec januarja oz. februarja, poziva prebivalce, zlasti pa ogrožene skupine k cepljenju. To je, kot poudarjajo na NIJZ, najučinkovitejša zaščita pred gripo.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 prebivalcev Slovenije, so na NIJZ zapisali v sporočilu za javnost. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila. Prvo je ostati doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo, drugo temeljito in redno umivanje rok ter uporaba robčkov za enkratno uporabo pri kašljanju ali kihanju, tretje pa vsakoletno cepljenje proti gripi. "S cepljenjem varujemo pred boleznijo sebe, svoje bližnje, svoje sodelavce, zdravstveni delavci pa tudi svoje bolnike," poudarjajo na NIJZ. Cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom ter nosečnicam in družinskim članom.

Virusi gripe se stalno spreminjajo

Prav tako je cepljenje posebej priporočljivo posameznikom, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, in zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, pa tudi drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Tako se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Pri ogroženih skupinah prebivalstva so možni zapleti

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa bolezen lahko poteka s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt. V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi. Zaskrbljujoč je tudi trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža, navajajo na NIJZ. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev. Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji. Cena cepljenja proti gripi znaša 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 evrov.

Foto: BoBo

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Skoraj 25 evrov zaračunajo ponovni vklop

  • Kdo vas lahko preverja na bolniški?

  • Na terenu z detektivko

  • Namesto poceni vinjete visok račun za telefon

  • Kako preverjajo kršitve bolniških odsotnosti?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter