Liffe
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 25 glasov Ocenite to novico!
MMC-jeva premiera
Po projekciji filma Pokvarjeno predmestje na Liffu se je o njem s filmskima kritikoma in poznavalcema Maticem Majcnom in Andrejem Gustinčičem pogovarjala MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Andrej Gustinčič
"Ameriški sen je vezan na družbo emigrantov. In ta sen je, da bo vsaka generacija uspešnejša in bolje asimilirana kot tista, ki je prišla pred njo. Se pravi, da ne bodo to več Nemci, Poljaki ali Irci, temveč da bodo postali dobesedno nov tip človeka," je poudaril Andrej Gustinčič. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Matic Majcen
Matic Majcen je dejal, da je ena izmed težav filma Pokvarjeno predmestje vprašanje, kaj lahko Clooney kot eden izmed najbogatejših Zemljanov in največjih zvezdnikov pove o tegobah Afroameričanov. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
VIDEO
MMC premiera - pogovor po...

Dodaj v

MMC-jeva premiera na Liffu: "Ko govorimo o ameriškem snu, govorimo o belem ameriškem snu"

Debata v Cankarjevem domu po projekciji Pokvarjenega predmestja
9. november 2017 ob 17:10,
zadnji poseg: 9. november 2017 ob 22:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Drugi dan festivala Liffe je med drugim prinesel projekcijo napetega krimimisterija Pokvarjeno predmestje, po filmu pa se je MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc pogovarjala s filmskima kritikoma in poznavalcema Maticem Majcnom in Andrejem Gustinčičem.

V okviru Predpremierne sekcije 28. Liffa je tako na ogled šesti celovečerec v režiji Georgea Clooneyja, naslovljen Pokvarjeno predmestje (Suburbicon). Scenarij za kriminalno dramo sta že leta 1980 napisala brata Ethan in Joel Coen, v glavnih vlogah pa nastopata Matt Damon in Julianne Moore. Dogajanje v filmu je postavljeno v ameriško predmestje petdesetih let prejšnjega stoletja. Najboljše in najhujše človeške lastnosti izbruhnejo v dejanjih na videz mirnih, "običajnih" sosedov. Predmestje Suburbicon je mirna, idilična predmestna skupnost z dostopnimi hišami in urejenimi zelenicami - popoln kraj za vzgojo otrok ...

V debati po projekciji je tako beseda tekla o družbenem kontekstu, ki ga film naslika, in o tem, ali je predmestna idila, ki jo poznamo iz popkulture, sploh kdaj v resnici obstajala.

Film razloge za rasne napetosti v današnjih ZDA raziskuje prek zgodbe o temnopolti družini, ki se priseli v predmestje premožnih belcev. Mirna zunanjost skriva pretresljivo resničnost: izdaje, prevare in nasilje. Damon upodablja možakarja, ki je v sumljivih okoliščinah izgubil ženo, zdaj pa njeno smrt raziskuje s pomočjo pokojničine dvojčice, v vlogi katere vidimo Moorovo.

Ali smo se za to borili?
Andrej Gustinčič je izpostavil trenutek, ko spoznamo, da je ameriški sen votel. Kot klasični primer tega je navedel roman Mož v sivi flanelasti obleki, ki ga je leta 1964 napisal Sloan Wilson. Spoznanje votlosti ameriškega sna se običajno veže na uspešnega moškega srednjih let, veterana druge svetovne vojne, ki se sprašuje, ali smo se za to borili. Ob pogledu na zelene tratice pred identičnimi hišami in popolne žene, ki vodijo idealno gospodinjstvo, v ameriških predmestjih tako vznikne vprašanje, ali je to vse, kar je.

"Sicer pa se ideja ameriškega sna ne veže na golo vprašanje uspeha in srečne družine. Ameriški sen je vezan na družbo emigrantov. In ta sen je, da bo vsaka generacija uspešnejša in bolje asimilirana, kot tista, ki je prišla pred njo. Se pravi, da ne bodo to več Nemci, Poljaki ali Irci, temveč da bodo postali dobesedno nov tip človeka. In ta novi tip človeka je Američan – tisti človek, ki je ukrotil divjino in iz puščave naredil vrt. Vendar običajno, ko govorimo o ameriškem snu, govorimo o belem ameriškem snu," je razložil Gustinčič.

Dogajanje, kakršno spremljamo v filmu Pokvarjeno predmestje, je na laž postavilo prepričanje, da je rasizem vezan na jug ZDA in da je sever povsem liberalen. Tako je tudi kot svoj prvi spomin na obraz rasizma Gustinčič, ki je v 70. letih preteklega stoletja živel v ZDA, izpostavil spomin na bele Američane v Bostonu, ki so metali kamenje na šolske avtobuse, v katerih so se vozili temnopolti otroci.

Clooney in vprašanje tegob Afroameričanov
Matic Majcen je glede vprašanja vzporednic filmskega dogajanja z današnjim časom opozoril, da težava filma ni le, da je Clooney kot režiser pravzaprav prepletel dve pripovedni liniji, pri čemer pa ni bil prav uspešen.

Tako je Majcen ob tem opomnil, da je hkrati težavno tudi vprašanje, kaj lahko Clooney kot eden najbogatejših Zemljanov in največjih zvezdnikov pove o tegobah Afroameričanov. "Nedvomno ima Clooney vso pravico komentirati, vendar je ta film na več ravneh zgrešil možnost, da bi bil kredibilen film o nekem pomembnem zgodovinskem obdobju," je med drugim dejal Majcen.

Glede neuspeha Pokvarjenega predmestja v kinematografih v ZDA Majcen meni, da je gre tukaj tudi za posledico generacijskega razkoraka. "Film je namreč namenjen demografski skupini, ki ne prinaša tako velikih zaslužkov na blagajnah kinematografov. Tako Clooney kot Damon sta vendarle tudi imeni, ki zdaj že predstavljata neko prejšnjo generacijo, danes pa je na delu že nova generacija," je še dejal Majcen.

P. G.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
mihaj1
# 09.11.2017 ob 18:24
Prosim vas. Film ima oceno 4.8 na imdb vi pa ga promovirate kot nekakšno mojstrovino. Saj vemo da je moderno sedaj udarjat po belcih in njihovimi privilegijami ampak film je slab. Ta isti hollywood ki je tok pravični in poln morale in etike ko govorijo proti Trumpu je po drugi strani poln posiljevalcev in pedofilov in to dokazanih...
Rozmarin
# 09.11.2017 ob 18:32
"Utelešenje belskega privilegija je v prizoru, v katerem se moj lik prevaža okrog na okrvavljenem kolesu in pobija ljudi, pa se zanj nihče ne zmeni, ker so zaposleni z družino Myers in valjenjem krivde za vse svoje težave nanje,"

Danes je ravno obratno.
pal
# 10.11.2017 ob 05:38
@simba: To ni res. Ni bilo samo 20 gledalcev, dvorana je bila skoraj polna, zasedenost dvorane je bila cca 90-95%. Po koncu filmske projekcije je bil pogovor z gosti, pred začetkom pogovorov s kritikoma precej gledalcev je že odšlo iz dvorane. Nisi bil tam, zato ne piši, da je bilo tam samo 20 gledalcev! Če mi ne verjameš, piši organizatorjem Liffe in jim vprašaj, koliko gledalcev je bilo na tej projekciji.
simba
# 09.11.2017 ob 22:11
Spet eden od tistih dogodkov, ki je namenjen samemu sebi.
20 gledalcev :)
jupi, sej mi plačamo
Borox
# 10.11.2017 ob 08:02
Zakaj je tak film sploh na Liffu, kakšna programska logika selektorja je to?
feminist
# 10.11.2017 ob 16:26
so taki izdelki pač predvsem oportunistično skakanje na bandwagon

s temle stavkom si se v oceh lejm sjw feministk in white knight jokic postavil na stran rasistov in podpiras patriarhalni ustroj belih moskih, napumpanih s toksicno maskuliniteto.

Kar pa še ne pomeni, da je tematika kaj manj resnična oz. kredibilna.

tematika dandanes zal ni vec resnicna oz. ravno ker gre samo in edino za skananje na zlajnani "opressiojn" bandwagon je kredibilnost na psu.
celo vec; ko pogledas da so najvecji prejemniki "food cupons"-ov v ameriki ravno belci in da gre financno in izobrazbeno najbolje azijcem je celotna "white privilege" gonja tako primerna, kot ce bi v 80ih na vrhu crack epidemije razlagal, kako so crnci priviligirani.

Ravno taki šokirano užaljeni odzivi, ki se pojavijo takoj ko se začne govorit o tovrstnih tema so najbolši dokaz za to.

sokirani in uzaljeni odzivi sledijo predvsem na racun tega, da se se kar obraca tole lajno o "belcih" oz. "belih moskih" in se jo drzi za resnicno, ceprav tudi pod razno temu ni tako.in ker dandanes ni moc najti nekih konkretnih primerov o tem famoznem privilegiju ipd. nebulozah se taksne bajke utemeljuje s preteklostjo.

in ker bi moral biti javni zavo ideolosko neodvisen so odzivi dokaj upraviceni in niti malo uzaljeni. Ne samo da se furajo na programu v zivo popevke in koracnice avtoritarnega rezima, ki je pobil 70mio ljudi, potem je tu se celotno onaniranje na Lenina in ostale morilce in za povrh se dnevna doza bombardiranja s taksnimi sjw/feministicnimi "clanki".....bi rekel da so odzivi kar primerni.
kje je ekvivalent z desne strani na mediju, ki naj bi bil ideolosko nevtralen in bi moral predstavljat vse strani spektra?
za povrh so redno brisani tudi komentarji, ki ne soglasajo s tole moderno levicarsko "I'm opressed" mantro.
to je navadna propaganda.
SpicyWeiner
# 10.11.2017 ob 11:02
ocena 4.9 na imdb, 27% na rottentomatoes... Za take filme je še megabajtov škoda, tukaj je pa dejansko folk še plačal, da si je šel ogledati ta film. Potem pa za veliki finale še umotvor iz naslova.
vnk
# 10.11.2017 ob 07:47
Film je po mnenju kritikov podpovprecen, zato se upraviceno vprasamo ali je bil izbor politicne narave. Konec koncev ima RTV poklicna merila, ki pa so ocitno zgolj crka na papirju.
ishgilliath
# 10.11.2017 ob 11:01
Oranžni
Jao ne bit taka offended snežinkica, naslov se navezuje na koncept "ameriških sanj", ki je služil kot tipična hladnovojna propaganda z idealiziranjem svobodnega, bogatega življenja "prave" klasične ameriške družbe. In ta Amerika v 50ih, 60ih in 70ih pač ni vključevala rasnih, etničnih, verskih, seksualnih in ostalih manjšin, ali morda meniš drugače?
Druga stvar je, da se tak film pojavi danes, ko je obračunavanje s šovinistično preteklostjo postal pravi trend in so taki izdelki pač predvsem oportunistično skakanje na bandwagon. Kar pa še ne pomeni, da je tematika kaj manj resnična oz. kredibilna. Ravno taki šokirano užaljeni odzivi, ki se pojavijo takoj ko se začne govorit o tovrstnih tema so najbolši dokaz za to.
Jarik
# 10.11.2017 ob 12:21
"Good Night, and Good Luck. (2005)" (režija, scenografija, igranje Clooney-ja) je tudi bil, kot ta o katerem pišete na začetku slabo ocenjen, v USA oz Hollywoodu je bil samo nominiran za oskarje, dobil pa nič, vse (nadvse) dobre da ne rečem odlične ocene pa je dobil v Evropi, ki edina zna cenit to kar je ZDA boleče.
Mislim, da se niste dobro lotili obravnave.... Ki je Marcel?
Jarik
# 10.11.2017 ob 12:04
Rad bi gledal ta film, ker me zares zanima, pa ne morem, ker ga organizatorji ne vrtijo v Mariboru, 135 km stran pa mi je za ogled kateregakoli filma preveč.
Hvala organizatorjem.
strugacki
# 10.11.2017 ob 03:10
Vsi trije nastopajoči pa zelo pogumni glede na to, kar so povedali.
strugacki
# 10.11.2017 ob 03:01
Cesar je že nekaj let gol, ampak še vedno velja, da 'liffe nekaj pomeni in predstavlja'. Zeh.
Koledar
Twitter