Foto:
Foto:

Alen Marić je dogodek opisal takole: "Že nekaj kilometrov pred križiščem v Plovaniji sem opazil, da mi sledi policijsko vozilo, zaradi česar sem vozil še previdneje." Kljub temu je gledalca nekaj metrov po tem, ko je na križišču v Plovaniji zavil levo proti Sloveniji, ustavil policist. Zahteval je dokumente in ga vprašal, ali pozna cestnoprometna pravila. "Rekel mi je, da sem na križišču v Plovaniji izsilil vozilo, ki naj bi prihajalo z nasprotne smeri," pravi Marić in pojasni, da v križišču v neposredni bližini takrat ni bilo nobenega vozila. Policistu je jasno povedal, da prekrška ni storil in zato kazni za tri tisoč kun (393,00 evrov) ne bo plačal.

"Hrvaški policist je od mene zahteval podkupnino!"

Da prekršek ni bil storjen, je potrdila tudi gledalčeva soproga Anja Marić, in to jasno povedala tudi policistu. "Potem ko sva oba z Alenom ugovarjala, da prekrška ni bilo, nama je policist ponudil, da lahko zadevo zaključimo z manjšim zneskom, kar sva oba z možem razumela kot podkupnino," je pojasnila. Takrat je policist z Maričevimi dokumenti odšel v policijski avto. "Čakali smo kar pol ure, da se je spet vrnil. Kar naenkrat je imel podatek o številki registrske tablice vozila, ki naj bi ga izsilili, kar je bilo zelo nenavadno, saj najprej sploh ni vedel, za katero vozilo gre. Izročil nama je še plačilni nalog za tri tisoč kun," je še povedal gledalec in dodal, da zapisnika o prekršku ni podpisal in se je odpeljal na policijsko postajo Buje.

Na PP Buje so bili na njun prihod pripravljeni

"Načelnica policijske postaje nama je takoj ob prihodu razložila, da se očitno nismo dobro razumeli in da nama je policist zgolj ponudil možnost plačila nižje kazni, če jo plačava v osmih dneh," pravi Marićeva. S tem se s soprogom seveda nista strinjala in zahtevala, da naredijo zapisnik, v katerem so navedli, da prekršek ni bil storjen in da je policist zahteval podkupnino. Zapisnik so podpisali, načelnica pa jima je še povedala, da bosta v enem tednu prejela vabilo k sodniku za prekrške v Buzet.

PU Istarska: Policist je ravnal v skladu z zakonom!

Z vprašanjem, kako so ukrepali proti policistu, ki naj bi zahteval podkupnino, smo se obrnili na PP Buje. Odgovor smo prejeli s PU-ja Istraska. "Slovenskemu državljanu so že na PP Buje povedali, da niso ugotovili nepravilnosti v postopku njihovega policista. Dali so mu možnost, da poleg pisnega ugovora zoper izdani plačilni nalog lahko vloži pritožbo proti policistu. To je slovenski državljan zavrnil," je pojasnila Nataša Vitasović s PU-ja Istarska.

"Ko gre za podkupnino, je pomembna le vsebina"

Za mnenje smo prosili tudi pravnico potrošniške organizacije Potrošač iz Zagreba Dijano Kladar, ki je pojasnila, da pri tako hudem kaznivem dejanju, kot je zahteva podkupnine, ni pomembno, v kakšni obliki oseba poda prijavo. »Prijava je lahko ustna, v obliki ugovora, pritožbe ali kazenske prijave,« je dejala Kladarjeva in dodala, da bi moral PP Buje v tem primeru po uradni dolžnosti vložiti kazensko prijavo na tožilstvo in opraviti notranji inšpekcijski nadzor. Notranji inšpekcijski nadzor so po besedah Vitasovićeve sicer izvedli, vendar nepravilnosti v policijskem postopku niso ugotovili. "Vaš gledalec lahko pravico poišče le še na sodišču, nedolžnost pa lahko dokaže s pričanjem svoje soproge," meni Kladarjeva, ob tem pa opozarja, da je tako dokazovanje lahko precej težavno, saj je policijski zapisnik uraden dokument, za katerega velja domneva resničnosti.

Čeprav ni kriv, bo plačal kazen

Alen Marić bo konec meseca stopil pred sodnika za prekrške v Buzetu brez odvetnika, saj kot pravi, nima ne denarja ne živcev za dolgotrajne sodne postopke na Hrvaškem. Prepričan je, da njegov primer ni osamljen, kar dokazujejo tudi podatki slovenskega centra Solvit, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in je pristojen za reševanje sporov med uradnimi organi in državljani EU-ja. "Dobimo ogromno podobnih prijav, a pomagamo lahko le v primerih, ko gre za skupne evropske politike, katere del pa cestnoprometni prekrški in kazenski pregon niso," je pojasnila predstavnica Solvita Mojca Mihelčič.

Kako ravnati v takem primeru, na koga se obrniti za pomoč, če policist od vas zahteva podkupnino, in ali je sploh mogoče dokazati, da je policist kršil zakon, v oddaji Posebna ponudba v soboto, 9. januarja, ob 17.20 na TVS 1.

Foto: Reuters (fotografija je simbolična)