Foto:
Foto:

Upniki, stečajni upravitelj Milorad Vidović ocenjuje, da jih je lahko tudi tisoč, morajo terjatve prijaviti na Okrožno sodišče v Ljubljani (Tavčarjeva 9, 1000 Ljubljana) in pri tem nujno navesti tudi številko zadeve (ST 840/2016). Pozorni morajo biti tudi na to, da bo prijava popolna: ''navedejo naj, da se terjatev nanaša na PA Jupiter Turizem, d. o. o., Dunajska 158, 1000 Ljubljana, ob tem pa naj ne pozabijo na svoje ime in naslov, številko bančnega računa, terjatev, pogodbo z agencijo in blagajniški prejemek.'' Tržna inšpektorica dodaja Mirana Omerzu dodaja, da ne bo odveč tudi prijava na policijo.

V stečajni masi le dve klimatski napravi

Čeprav je agencija Jupiter lani ustvarila za 800 tisoč evrov prometa, je leto zaključila z 366 tisoč evri neplačanih obveznosti. »V stečajni mas ni ničesar razen dveh prenosnih klimatskih naprav v vrednosti 360 evrov, ni niti avtomobilov, niti poslovnih prostorov ali drugih nepremičnin,'' pojasnjuje stečajni upravitelj. Kam je izginil denar? Stečajni upravitelj raziskuje, ali je morda končal na računu drugega podjetja s podobnim imenom Jupiter International, ki ga ima skupaj s sestro v lasti direktor agencije Jupiter Turizem Andrej Čopič: ''Velja omeniti, da Jupiter International še vedno posluje in je posloval na istem naslovu kot Jupiter Turizem, pa tudi poslovanje med družbama je bilo kar intenzivno.'' Tako je na primer po Vidovićevih besedah Jupiter International družbi Jupiter Turizem v lanskem letu zaračunal kar 180 tisoč evrov za najem prostorov, ki jih je imel tudi sam v najemu. To pa ni edino nenavadno sodelovanje med družbama.

Več sto prijav na policiji in Tržnem inšpektoratu

Številne razočarane stranke so se v zadnjim mesecih obrnile tudi na Tržni inšpektorat in policijo. ''Prejeli smo že okoli 500 prijav,'' so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana, kjer pravijo, da bo preiskava zaradi velikega števila oškodovancev, najverjetneje trajala več mesecev. Več prijav so zaradi suma poslovne goljufije na policijo podali tudi inšpektorji, ki nadaljujejo s postopki zoper agencijo, čeprav je šla ta v stečaj. Kot pojasnjuje inšpektorica Mirana Omerzu stečajni postopek ne vpliva bistveno na njihovo delo: ''Drugače je le to, da podjetja, ki je v stečaju ne moremo oglobiti, da ne bi dodatno nižali sredstev v stečajni masi, ampak se ga spozna le za odgovornega za prekršek.'' Sicer je direktor kot odgovorna oseba odgovarja za vsa svoja dejanja.

Stranke prevzeli agenciji Global in Relax

Nekaj strankam je vendarle uspelo unovčiti svoj denar. Najem hotelskih apartmajev na Tenerifu bo namesto Jupitra izvedla agencija Global travel iz Ljubljane, saj ima s tamkajšnjimi ponudniki sklenjene pogodbe o trženju njihovih kapacitet. Rešili so že okoli 100 primerov in to na svoje stroške. Agencija Jupiter namreč dolguje denar tudi Globalu, zato so v podjetju že začeli s postopkom izvršbe. Svojo priložnost je ob potopu Jupitra videla tudi agencija Relax. ''Mi smo pristopili k reševanju tistih kupcev, ki so pri potovalni agenciji Jupiter administracijsko pristojbino v višini 45 evrov. Če so soglašali, da se bodo odločili za enega od Relaxovih aranžmajev v vrednosti najmanj 450 evrov, smo jim od cene odšteli teh 45 evrov,'' je razložil Jože Režonja in podjetja Relax. Za takšno rešitev se je odločilo 550 kupcev. Najslabše so ga odnesli tisti, ki so pri Jupitru vplačali celotno potovanje, križarjenje ali eksotične počitnice. Ostali so tako brez počitnic, kot denarja. In razen če se v stečajni masi čudežno pojavi novo premoženje ali pa denarja od direktorja podjetja v kazenskem postopku ne izterja policija, bo bržkone pri tem tudi ostalo.

Foto: Reuters