Foto:
Foto:

Najpogosteje Slovenci varčujemo za pokojnino in nakup nepremičnine, je pokazala raziskava Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov.

Denar v banki ne prinaša donosov

"Povprečen vlagatelj bi si moral privoščiti več tveganja," meni Jure Ugovšek s Financ, sploh v primeru, da varčuje za nakup nepremičnine, ki jo namerava kupiti v roku 10 let. A tveganje mora biti zmerno, predvsem pa se mora vlagatelj zavedati, da visoki donosi ne pridejo čez noč. Obenem opozarja, da so obrestne mere za vezane vloge v bankah trenutno na izjemno nizki ravni in večinoma ne presegajo niti odstotka obresti za enoletno vlogo.

Razpršite sredstva

Nekaj denarja naj varčevalci hranijo v banki, nekaj v vrednostih papirjih, del denarja lahko porabijo tudi za nakup plemenitih kovin, svetujejo poznavalci. Tomaž Dvořak iz investicijske skupine Alta Invest tistim, ki lahko del premoženja pogrešajo dlje časa, priporoča naložbo v vzajemne sklade. "Tukaj se precej z lahkoto opremo na zgodovino, ki kaže, da so dolgoročne donosnosti od šest do osem odstotkov letno. Seveda obstajajo določeni nihljaji, ampak v 10 letih je ta odstotek dosegljiv."

Zlato: da ali ne?

Raziskava Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov je pokazala, da se je kar 30 odstotkov Slovencev v času krize, ko so plemenite kovine pridobivale na vrednosti, odločilo za nakup zlata. A tudi tovrstne naložbe morajo biti dolgoročne narave. Irena Moro iz podjetja Moro, ki na našem trgu zastopa devet svetovnih kovnic, pravi, da zlato ni le ohranjevalec vrednosti, temveč vrednost tudi pridobiva. "V minulih 10 letih je cena zlata narasla za nekaj sto odstotkov. Dobra plat zlata je tudi ta, da naložbeno zlato pri nas ni obdavčeno." Slovenci smo sicer največ zlata kupili leta 2011, ko je bila njegova vrednost na eni najvišjih točk v zadnjih 15-ih letih.

ATVP svari pred podjetji, ki obljubljajo hiter zaslužek

Veliko Slovencev je v želji po hitrem in visokem zaslužku v minulih letih storilo usodno napako in ostalo brez vsega. Nasedli so namreč podjetjem, ki večinoma na spletu vabijo vlagatelje z obljubami o nerealnih zaslužkih. Ob tem Agencija za trg vrednostih papirjev (ATVP) opozarja, da je treba upravljanje denarja zaupati tistim, ki imajo za opravljanje tovrstnih poslov dovoljenje agencije. Primož Pinoza z ATVP vlagateljem priporoča, naj pred odločitvijo o tem, komu bodo zaupali svoje premoženje, seznam podjetij, ki lahko na področju Republike Slovenije opravljajo investicijske storitve, preverijo na spletni strani agencije.

Rok Kužel