Foto:
Foto:

Na izgubljeno ali poškodovano prtljago se nanaša le 13 odstotkov vseh prejetih vprašanj in pritožb na področju letalskega prometa, kar pomeni, da je ključna težava uveljavljanje pravic zaradi odpovedi poletov ali daljše zamude. Tu se pogosto kršijo obveznosti zagotavljanja informacij in nudenja ustrezne oskrbe potnikom. Uredba EU-ja namreč določa, da je prevoznik ob morebitni odpovedi ali daljši zamudi dolžan poleg informacij o potnikovih pravicah temu nuditi tudi obroke hrane in osvežilne napitke ter dva brezplačna telefonska klica oziroma sporočili po elektronski pošti ali po telefaksu.

Nova tržna niša

Ob nezmožnosti nadaljevanja poti še isti dan je prevoznik prav tako dolžan najti potniku nastanitev in mu plačati prevoz od letališča do nje. Te pravice veljajo vedno, razen če prevoznik dokaže, da so bile za težave krive izredne razmere. Tukaj pa se dogajajo zlorabe, kajti pogosto prevozniki neutemeljeno zavračajo zahtevke po odškodninah, sklicujoč se na izredne razmere, večkrat pa se tudi zgodi, da prevoznik na zahtevo niti ne odgovori. Pogostost težav je tolikšna, da so nekatera podjetja odkrila tržno nišo, kjer proti plačilu v obliki deleža morebitne odškodnine nudijo pomoč pri uveljavljanju zahtevkov, kar velja tudi za sodno pot.

Zagrožena kazen do 96.000 evrov

Če tudi po posredovanju evropskega potrošniškega centra, na katerega se potniki najprej obrnejo, prevoznik noče ugoditi zahtevi, se lahko oškodovanec obrne na nacionalni nadzorni organ v državi letališča, ki nato ukrepa v skladu s pristojnostmi. Nizozemski nadzorni organ je tako izdal odločbo zoper špansko letalsko družbo Vueling, za katero je predhodno ugotovil, da neprestano krši pravice potnikov, saj jim vedno pošlje le standardiziran odgovor, zavračajoč njihov zahtevek. Po odločitvi nizozemskega nadzornika zdaj letalska družba z vsako kršitvijo pravic potnikov tvega kazen od 60.000 do 96.000 evrov.

Foto: Reuters