Foto:
Foto:

V 100 gramih belega kruha sta približno dva grama maščobe, v temnejšem in polnozrnatem kruhu pa še kakšen gram več. Po drugi strani je v 100 gramih belega toasta v povprečju skoraj tri grame maščobe, v 100 gramih toasta iz polnozrnate moke pa pet gramov. Če so kruhu ali toastu dodana semena, je vsebnost maščobe še nekoliko večja, navajajo v ZPS. Toastu je dodan tudi sladkor. Hranilne vrednosti toastov so po navedbah zveze navedene na spletni strani www.veskajjes.si. V 100 gramih polnozrnatega toasta je od 1,1 do 1,6 grama soli, v 100 gramih belega toasta pa od 1,3 do 1,5 grama soli. To toast uvršča med živila, ki niso revna s soljo.

Naj vas ne zavede barva

V 100 gramih toasta iz polnozrnate moke je od 5,5 do 8,6 grama prehranskih vlaknin. Na zvezi opozarjajo potrošnike, naj jih pri kupovanju toasta iz polnozrnate moke ne zavede njegova barva. Ne drži namreč vedno, da bolj rjav toast vsebuje več prehranskih vlaknin. Temnejša barva toasta je lahko tudi posledica dodanega sladu, denimo ječmenovega ali rženega, ki poleg barve izboljšuje še aromo. Na zvezi so v zadnjih letih od potrošnikov dobili več pritožb zaradi plesni in kvasovk na toastu še pred potekom roka uporabnosti ali pa so takšen toast prinesli že iz trgovine. Toda na testu so bili rezultati dobri, saj vsebnost plesni in kvasovk pri nobenem vzorcu ni bila nad mejo, navedeno v smernicah, opozarjajo v ZPS.

Preverite rok uporabnosti

Potrošnikom svetujejo, da pred nakupom toasta preverijo njegov rok uporabnosti. Odsvetujejo nakup toasta, pri katerem je rok uporabnosti le še nekaj dni. Pred nakupom se je treba tudi prepričati, da embalaža ni poškodovana. Če potrošniki na trgovski polici opazijo že plesniv toast, naj o tem obvestijo prodajalca. Pri nakupu toasta iz polnozrnate moke naj bodo pozorni na vsebnost polnozrnate moke in prehranskih vlaknin, ki naj jih bo čim več. ZPS svetuje shranjevanje toasta v hladnem in temnem prostoru, odprt toast pa je treba hraniti v hladilniku in porabiti v nekaj dneh.

Rezultati testa so objavljeni na spletni strani zveze potrošnikov www.zps.si in v majski reviji ZPStest.

Foto: Reuters