Foto:
Foto:

Odločitev ustavnega sodišča je veliko olajšanje za več kot 3 tisoč 700 socialno ogroženih, ki so prisiljeni najemati tržna stanovanja. Številnim je namreč grozila deložacija, saj niso mogli plačevati tudi do petkrat višje najemnine. Predstavniki občin zagotavljajo, da bodo ljudem vrnili subvencije, vlado pa pozivajo, naj čim prej popravi zakon, poroča Radio Slovenija.

Zahteva za oceno ustavnosti

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je lani vložila zahtevo za oceno ustavnosti 25. člena zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, saj ta posega v pravico do omenjene subvencije. Ustavno sodišče pa je presodilo, da je v neskladju z ustavo 28. člen prej omenjenega zakona, saj je ravno v njem opredeljena pravica do te subvencije.

DZ je ustavnemu sodišču predlagal, naj zahtevo zavrne

Vlada je v mnenju k zahtevi za oceno ustavnosti navedla, da je bil izpodbijani ukrep nujen z vidika vzdržnosti javnih financ, ki je ustavno varovana dobrina. V obdobju, ko so najemniki tržnih in hišniških stanovanj imeli to pravico, naj bi se število upravičencev zelo povečalo, zaradi česar naj ne bi bilo mogoče predvideti vseh finančnih posledic za državni in občinske proračune. Tudi DZ je v odgovoru ustavnemu sodišču predlagal, naj zahtevo predlagatelja zavrne.

Neskladje odpraviti v enem letu

DZ mora zdaj ugotovljeno neskladje odpraviti v enem letu po objavi v Uradnem listu. Do odprave neskladja pa se upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja, prizna tudi subvencija do priznane neprofitne najemnine, je še navedeno v odločbi.

Foto: BoBo