Foto:
Foto:

"V zadnjem desetletju je Ljubljana postala bolj prijazna do meščanov in priljubljena pri obiskovalcih, kar potrjujejo statistike o rekordnem obisku v letu 2015," so poudarili v Turizmu Ljubljana. V primerjavi z letom 2005, ko so turisti v slovenskem glavnem mestu ustvarili 565.649 prenočitev, se je njihovo število lani več kot podvojilo. Ljubljana je v zadnjem obdobju v centru povsem spremenila prometni režim, površine za pešce je v petih letih povečala za 620 odstotkov. Tudi to je Ljubljano preoblikovalo v "mesto za užitek", menijo turistični delavci. Prijetnejše bivanje tako meščanom kot obiskovalcem ob tem zagotavljajo še urejene zelene površine in nabrežja Ljubljanice, javni pitniki, izposoja koles in drugi ukrepi.

Ljubljana na seznamu zaželenih krajev za leto 2016

Ljubljana je z do okolja prijaznimi spremembami navdušila tudi tuje medije, kot sta Rough Guide in Guardian. Oba sta na svoja seznama krajev za leto 2016 uvrstila slovensko prestolnico. Založniška hiša popotniških vodičev Rough Guide je na spletni strani objavila seznam najbolj zaželenih destinacij za leto 2016. Med 10 top mest so uvrstili tudi Ljubljano in jo tako postavili ob bok Reykjaviku, Ciudad de Mexicu, Seulu, Vroclavu, Nashvillu, Amsterdamu, Hullu, Vancouvru in Agri. Poleg številnih zelenih površin so izpostavili možnosti raziskovanja mesta s kolesom, vožnjo s supom po Ljubljanici ter odlično lego Ljubljane, nedaleč od gora, obale in vinogradov. Prav tako so pohvalili kakovostno kulinarično ponudbo po zmernih cenah.

Od Plečnikove arhitekture do odlične kulinarike

Tudi časopisna hiša Guardian, eden izmed vodilnih medijev za promocijo trajnostne ponudbe, je z novim letom sestavila svoj seznam nasvetov za načrtovanje počitnic. V svojem opisu poleg vidnih zelenih sprememb v mestnem jedru izpostavijo še Ljubljanski grad, Tivoli, Knjižnico pod krošnjami, nabrežja Ljubljanice in možnost vožnje s supom. Prestolnici dajejo pečat Plečnikova arhitektura ter odlična kulinarika in vinska ponudba v nabrežnih lokalih, kar v mestu budi sproščen utrip, so navedli.

Foto: Reuters