Vrednost Istrabenzovih delnic je danes tako rekoč zanemarljiva Foto:
Vrednost Istrabenzovih delnic je danes tako rekoč zanemarljiva Foto:

Račun, ki ga je za storitve vodenja trgovalnega računa izstavila družba ALTA Invest, zdaj znaša že več kot 90 evrov. Gledalka se sprašuje, kako je mogoče, da račune prejema od podjetja, s katerim ni podpisala niti pogodbe. »Jaz ne vem kaj je to ALTA, zame oni ne predstavljajo ničesar. Niti nisem z njimi ničesar podpisala niti nisem pri njih kupovala delnic,« pripoveduje Hržičeva.

ALTA Invest je pravna naslednica Poteze

Izpis iz registra AJPES-a pokaže, da je ALTA Invest postala pravna naslednica Poteze, potem ko je prišlo do statusnega preoblikovanja družbe. Podjetje je tako z 19. 4. 2010 za gledalko začelo opravljati storitve na podlagi pogodbe, ki jo je Dragica Hržič podpisala s Potezo ob prvem nakupu Istrabenzovih delnic. Da v Altinem ravnanju ni nič spornega, potrjuje tudi odvetnica Maša Potkonjak Korošec, ki pravi, da s pravnim nasledstvom "nova družba dejansko stopi v vse pravice in obveznosti te prevzete družbe."

Gledalka se pa ponudbo o prekinitvi pogodbe ni odzvala

ALTA Invest je gledalki ob prevzemu Potezinih poslov sporočila, da lahko od pogodbe odstopi, a se na njihovo pismo ni odzvala, češ da "z njimi nima nič". Zdaj, ko jo družba terja za več let neplačanih storitev, pa se gledalka sprašuje, kam jo lahko obresti, ki se z leti kopičijo, pripeljejo. "Če bi bili oni dobri borzni gospodarji, bi mene že davno opozorili, da moje delnice niso nič več vredne, in mi predlagali rešitev." V Alti odgovarjajo, da ima gledalka z njimi sklenjeno zgolj pogodbo o osnovnem vodenju trgovalnega računa, ki ne vključuje osebnega svetovanja.

KDD in ATVP: Alta Invest ravna korektno

Tudi pri Centralni Klirinško-depotni družbi pravijo, da pri pravnem nasledstvu posebna privolitev vseh pogodbenih strank gospodarskih družb, ki se preoblikujejo, ni potrebna, in dodajajo, da ALTA Invest zaračunava storitve v skladu z veljavnim cenikom. Na Agenciji za trg vrednostih papirjev (ATVP) so nam povedali, da borzno-posredniške hiše in banke svojim strankam zaračunavajo stroške vodenja računa stranke, odprtega pri BPD-ju in nadomestilo za vzdrževanje stanj nematerializiranih vrednostnih papirjev (t. i. ležarino), če imajo stranke na računih stanje, ne glede na to, ali stranke s temi nematerializiranimi vrednostnimi papirji trgujejo ali ne.

Maša Potkonjak Korošec: Gledalka naj nemudoma proda delnice in zapre račun

Odvetnica Maša Potkonjak Korošec gledalki svetuje, naj glede na izjemno nizko vrednost Istrabenzovih delnic, ki je nekajkrat nižja od stroškov vodenja trgovalnega računa, delnice kar najhitreje proda in zapre trgovalni račun, da bi s tem preprečila kopičenje obresti. V Alti ob tem oddajajo, da bo morala gledalka kljub morebitnemu odstopu od pogodbe poravnati vse zapadle stroške. "To je zelo nehvaležen odgovor, a dejstvo je, da nepoznavanje pravnih predpisov škoduje, in to tudi laiku," dodaja Maša Potkonjak Korošec.

Rok Kužel