Prava ideja
Menu

 

Sedma sezona oddaje Prava ideja!

Oddaja je na sporedu:

Vsak četrtek ob 21:30 na TVS 1.

Ponovitev oddaje: sobota 14:15 (TVS 1).

 

Spremljaj Pravo idejo na

sledi povezavi in pritisni LIKE ali VŠEČ MI JE :)

Spremljaj Pravo idejo prekoEdita Cetinski Malnar je prejemnica priznanja RTV Slovenija za leto 2013, 2011 in 2010. 

Edita Cetinski Malnar je prejemnica posebnega priznanja  - slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus 2013. 

Oddaja Prava ideja je prejemnica nagrade Zavoda Y za MediY leta 2011.

Oddaja je dobitnica Žurnalove nagrade TV oddaja leta 2010.

Oddaja je dobitnica glavne nagrade za inovacijsko novinarstvo za leti 2009 in 2010.

Gost oddaje

Boštjan Gaberc, podjetje Mikrografija - voditeljica Edita Cetinski Malnar

Kupci povedo, ali tvoj izdelek oziroma storitev sploh potrebujejo ali ne. Lahko pa pri njih vzbudiš zanimanje in kupci ugotovijo, da tvojo stvar še kako potrebujejo pa za to niti vedeli niso. In to je bilo tudi vodilo Boštjana Gaberca, ki je bil že na začetku svoje podjetniške poti vizionar. Želja, da bi ustvaril nekaj, česar trg še ni poznal je bila močna, ideja prava, vztrajnost in trdo delo pa ga po 23. letih uvrščata med najhitreje rastoča podjetja in med najboljše zaposlovalce. Ali je že na začetku 90. let vedel, da je prihodnost računalništvo v oblaku?

Inovativno

Priložnosti na češkem trgu

Češki trg je izjemno razvit, bančni sektor bolje delujoč kot pri nas, kakovost življenja na visoki ravni. V Pragi, kjer živi 1,2 milijona prebivalcev, so prisotne skorajda vse največje svetovne multinacionalke, svoje hčerinske družbe imajotudi velika slovenska podjetja.Brezposelnosti v Pragi skorajda ne poznajo, trg dela je zelo fleksibilen, potreb po kakovostni delovni sili pa je izjemno veliko. Ustanoviti podjetje na Češkem je enostavno, tudi z dajatvami so mnogo manj obremenjena kot pri nas. Kakšne so priložnosti na češkem trgu?

Slovenski apiturizem

Slovenski čebelarji v svetu uživajo izjemno spoštovanje in priznanje za svoje delo, tuji strokovnjaki pravijo, da naši čebelarji čebelarijo z dušo, da so naši čebelji pridelki naravni, da ohranjamo in ščitimo našo avtohtono kranjsko sivko kot eno najbolj zaželenih vrst čebel na svetu. Ob tem so slovenski čebelarji tudi inovativni v svetovnem merilu. Prvi so se namreč spomnili ideje za api turizem ali čebelarski turizem. Gre za doživetja, ki jih slovenski čebelarji in turistična stroka tržijo pod lastno blagovno znamko Apiroutes. Preko certifikata odličnosti imamo tako že 22 ponudnikov apiturizma, a bo treba odpraviti še nekaj birokratskih ovir, da bo tovrstni turizem zaživel v polni meri.

Z znanjem do odličnosti

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v sodelovanju s Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko na poslovno-izobraževalnem dogodku "Z znanjem do odličnosti" predstavila najboljše izmed 500 razvojnih projektov slovenskih podjetij, ki jih je v obdobju 2007 do 2013 podprla Slovenija z evropskimi kohezijskimi sredstvi. Poglejmo nekaj najboljših razvojnih in tehnološko - investicijskih podjetniških projektov, kjer so podjetja znala izkoristiti sredstva kohezijske politike:

Dobre prakse projektnega menedžmenta

Raznoliki uspešni slovenski projekti pomagajo graditi slovensko gospodarstvo ter vplivajo na razvoj projektnega managementa v Sloveniji. V ta namen Slovensko združenje za projektni management vsako leto s konferenco izpostavi primere dobre prakse, s tem pa želijo promovirati projektni management kot stroko in poklic ter s tem navdušiti študente, da projektom posvetijo svojo poklicno pot. 

Raziskovalni center Ajdovščina

Področje sodobnih materialov je ena od strateških, dolgoročnih usmeritev Raziskovalnega centra Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Nanostrukturirani materiali postajajo nepogrešljivi v širokem spektru uporabe - od pridobivanja energije, energetske učinkovitosti, do usmerjenega dodajanja zdravil. Interdisciplinarno znanje in vrhunska raziskovalna oprema v Ajdovščino pritegneta mednarodno uveljavljene raziskovalce. Vse to jim uspeva tudi s pomočjo evropskih sredstev, saj so za novi Center za mikroskopijo in spektroskopijo pridobili kar 5 milijonov evrov. 

Več prispevkov
Zadnji štirje gostje
Arhiv
Napovednik