Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Ponovna ustavitev javnega življenja je ljudem znova povzročila finančne in druge stiske. Na centrih za socialno delo se zato v zadnjih tednih ukvarjajo s povečanim številom klicev in prošenj za denarno pomoč.

V Spodnjem Podravju se je letos število izplačil denarne pomoči povečalo za približno 18 odstotkov, pri izrednih izplačilih pa so odstopanja še večja. Direktor centra za socialno delo Spodnje Podravje Miran Kerin: "Za redno denarno socialno pomoč se mesečno nameni od 1.029.000 eur do 1.117.000 eur. Pri izredni pomoči pa je tako, da je bilo v preteklih letih mesečno izplačanih od 140 do 150 tisoč evrov. Zdaj pa so številke že presegle tudi 200 tisočakov." To so podatki iz območja s približno 85 tisoč prebivalci.

Kot pa pojasnjuje direktorica centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc, pri njih, na območju s približno 241 tisoč prebivalci, beležijo približno 8-odstotno povečanje. Letos pa so za redno pomoč, izredno pomoč in varstveni dodatek izplačali že 45 milijonov evrov.

Tako kot spomladi pa tudi tokrat pričakujejo dodatno povečanje števila vlog za enkratno in redno denarno pomoč z nekajmesečno zakasnitvijo. Glede na vse večje težave gospodarstva pa bi lahko bil drugi val vlog za socialno pomoč še toliko obsežnejši.