Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Dravske elektrarne Maribor so že dva meseca pred koncem leta dosegle letni načrt proizvodnje. Če bodo pogoji ugodni, bi lahko leto končali z drugim najboljšim rezultatom v zgodovini družbe.

Velike hidroelektrarne, ki delujejo v sklopu DEM-a, so dosegle in celo presegle proizvodnjo 2656 gigavatnih ur proizvedene elektrike. K temu je pripomoglo predvsem ugodno vreme, z dovolj vode, za več kot optimalno obratovanje elektrarn.

Obsežno proizvodnjo so zagotovili tudi s pravočasno opravljenimi nujnimi remonti; tako so dosegli, da so velike hidroelektrarne večino časa delale 100-odstotno. Leto 2020 bo tako za Dravske elektrarne in Holding slovenskih elektrarn poslovno nadpovprečno.
Kljub težavam zaradi epidemije direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej zagotavlja, da bo proizvodnja tudi v prihodnje potekala nemoteno.

Na DEM-u se pripravljajo tudi na razširitev proizvodnih zmogljivosti. Tako se trenutno ukvarjajo z raziskavami in izvajajo aktivnosti pri projektih dodatne proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Kot pojasnjuje Tumpej, so v pripravi tudi trije državni prostorski načrti za gradnjo vetrnih elektrarn, kmalu naj bi odprli tudi nove sončne elektrarne v skupni moči 30 megavatov. Že prihodnje leto pa naj bi izpeljali tudi pilotni projekt elektrarne, ki bi za proizvodnjo izkoriščala geotermalno energijo.