Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policija je pred nekaj dnevi v lokalu Tropicana v Šentilju izvedla zaključno akcijo preiskovanja suma trgovine z ljudmi, v kateri je bil med drugimi pridržan tudi znani lokalni podjetnik in politik Bojan Belna iz stranke SDS. V preiskavi, ki je potekala od leta 2019, je bilo ugotovljeno, da je trgovino z ljudmi vodila dobro organizirana hudodelska združba. Ta je tuje državljanke pod pretvezo dobro plačane službe zvabila v Slovenijo in jih prisilila v prostitucijo. To naj bi se dogajalo vse od leta 2012.

Kriminalisti so 10. marca ob hišni preiskavi nočnega lokala, kjer naj bi izvajali trgovino z belim blagom, odvzeli prostost petim od osmih osumljencev, povezanih v hudodelsko združbo. Vodja sektorja kriminalistične policije Maribor Beno Meglič: "Z zbiranjem obvestil in izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, je bilo ugotovljeno, da so osumljenci izvrševali kazniva dejanja povezani v hudodelsko združbo. V njej so imeli točno določene vloge oz. naloge."

Združbo je po podatkih policije vodil 40 letni najemnik nočnega lokala Tropicana s 35-letno partnerico iz Dominikanske republike. Neuradno gre za Zlatka Župca, ki je prostore najemal od 63-letnega Bojana Belne. Identificiranih je bilo 38 žrtev trgovine z ljudmi, večinoma tujih državljank, stare so od 25 do 35 let. Meglič pojasni, da so: "osumljeni prostitucijo organizirali tako, da so izkoristili socialno ekonomske razmere. Nekatere ženske so novačili tako, da so jim v izvornih državah s pretvezo ponujali dobro plačano delo natakaric." Ženske naj bi bile tudi ves čas pod nadzorom združbe.

Kriminalisti so ugotovili, da je bilo s kaznivimi dejanji pridobljenih vsaj 207 tisoč evrov. Zaznali pa so tudi sum pranja denarja, v katerega naj bi bila vpletena 40 in 63-letnik. Denarju naj bi prek drugih podjetij, ustanovljenih za ta namen, poskušala zakriti izvor. Policija bo sum tega kaznivega dejanja predala tožilstvu. Za to je zagrožena kazen do 5 let zapora.