Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Poleg podjetnikov in obrtnikov so omejitve dela močno prizadel tudi nekatera javna podjetja. Tako se proračunska luknja poglablja tudi pri mariborskem javnem prevozniku MARPROM, ki se je že pred epidemijo spopadal s finančnimi težavi. Dodatni udarec pa je bil še omejitev oz. ustavitev prevozov. Kljub temu pa so prepričani, da bodo težave premagali brez večjih pretresov.

Marprom je s ponovno ustavitvijo javnega prometa prekinil skoraj vse svoje dejavnosti. Približno 250 ljudi je bilo napotenih na čakanje, v službi jih je za opravljanje najnujnejših del trenutno samo pet. Težave imajo tudi z likvidnostjo, saj za skoraj milijon evrov zamujajo pri plačilih dobaviteljem. Sicer pa je bilančno stanje za zdaj še pozitivno. Direktor Bernard Majhenič ob tem pojasnuje, da so v prvem valu epidemije imeli za 2,3 milijone manj prihodkov, kot bi jih imeli ob običajnem poslovanju. Zaradi druge popolne ustavitve javnega prometa pa pričakujejo, da bodo imeli še za milijon evrov manj prometa.

Ves čas svoj finančni položaj rešujejo s pomočjo vladnih ukrepov. Sprejeli pa so tudi ukrepe za zniževanje stroškov. Med drugim niso podaljšali pogodb zaposlenim za določen čas, ustavili so vse nenujne naložbe in za leto dni prestavili obveznosti do bank. Majhenič: "Kot kaže, bomo preživeli brez prevelikih pretresov." Tudi dodatna denarna pomoč občine po njegovih besedah naj ne bi bila potrebna. Ob tem upa, da se epidemiološko stanje v državi ne bo dodatno zaostrovalo in da bi jim kot upravitelju smučišča na Mariborskem Pohorju po 10. decembru uspelo začeti tudi zimsko sezono.