Foto: BoBo
Foto: BoBo

Krajani Rogoze se že nekaj časa pritožujejo nad dejstvom, da velja za njihov kraj poštna številka občine Miklavž na Dravskem polju. Občina Hoče-Slivnica je Pošti Slovenije zato predlagala spremembo. Na tej pa želijo, da se o uvedbi nove poštne številke izrečejo krajani.

Na občini so se zato odločili za izvedbo t. i. svetovalnega referenduma, ki pa bi zaradi pandemije potekal elektronsko oz. z e-glasovnicami, a je ministrstvo za javno upravo tako izvedbo zavrnilo. Občinskemu svetu pa naložilo, naj razveljavi že sprejet občinski sklep o referendumu in tega prilagodi klasični izvedbi glasovanja.

Ministrstvo za javno upravo je občini Hoče Slivnica preprečilo izvedbo elektronskega svetovalnega referenduma o spremembi poštne številke v krajevni skupnosti Rogoza. Na občini so nad odločitvijo ministrstva ogorčeni.

Pridobili so tudi pravno mnenje dr. Jurija Toplaka, ki meni, da je lokalni svetovalni referendum mogoče izpeljati z e-glasovnicami, neposredno na podlagi ustave in tudi po 46. b členu Zakona o lokalni samoupravi, četudi ta zakon e-glasovanja ne omenja.
Na občini so prepričani tudi, da njihov elektronski sistem ustreza vsem varnostnim standardom. Glede na trenutno zdravstveno stanje v državi pa tudi po mnenju župana Marka Soršaka edino smiseln.

Ob tem Soršak upa, da bo ministrstvo spremenilo mnenje in omogočilo izvedbo e-svetovalnega referenduma, ki bi lahko postavil temelje elektronskega glasovanja v državi.