Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Na oddelku za gospodarsko pravo mariborskega sodišča se je včeraj začela pravda v zadevi služnostna pravica na zemljiščih ob mariborskem letališču. Lastnik zemljišč Aerodrom Maribor v kitajski lasti namreč zahteva umik vpisa služnostne pravice, ki omogoča dostop do letališke infrastrukture.

Spomnimo. Potem ko je podjetje Aerodrom Maribor v kitajskem upravljanju v začetku januarja 2019 odpovedalo koncesijsko pogodbo za najem letališke infrastrukture, je država letališče predala v upravljanje državni družbi DRI. Kitajci pa so ostali lastniki zemljišč v okolici letališča. Dostop do letališkega terminala je bil brez prečkanja zasebne lastnine nemogoč. Zato je država to uredila z vpisom neodplačne služnostne pravice na zemljišča. A ta vpis zdaj Kitajski lastniki izpodbijajo, saj pravijo, da je bil narejen na podlagi pogodbe, ki nikoli ni začela veljati. Do poravnave ni prišlo, na sodišču pa bodo na prihodnjih narokih, prvi bo razpisan po dvo mesečnem obdobju priprave odgovorov na dokazno gradivo, zaslišali tudi zastopnika družbe Aerodrom Maribor LingKun Menga in Song Yaa. Prav tako pa sta med pričami nekdanja direktorja Aerodroma Maribor Boris Bobek in Marko Gros.

Ista družba sicer v drugem procesu odškodninsko toži državo zaradi gospodarske škode, ki naj bi bila povzročena zaradi odlašanja sprejetja državnega prostorskega načrta. Zahtevajo pa vračilo nekaj čez 2,1 milijona evrov plačanih najemnin, stroškov in izgubljenega dobička.
Država sicer načrtuje, da bo letališče dobilo novega najemnika oz. koncesionarja, ki bi mu zagotovil razvoj, gradili bi tudi logistični center, vendar bo na te načrte zagotovo vplival tudi razplet sodnih postopkov med državo in družbo Aerodrom Maribor.