Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes se je na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevala razprava, v kateri specializirano državno tožilstvo očita članoma uprave propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek, zlorabo položaja in pridobitev protipravne premoženjske koristi Zvona. Zaradi večmesečne prekinitve obravnav so danes znova prebirali izpovedi prič.

Tožilstvo v zadevi, ki se vleče že od januarja 2019, Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek v sostorilstvu očita, da sta z zdaj že propadlo projektno družbo Forš, s sedežem v nadškofijskem dvorcu Betnava, leta 2008 izpeljala prodajo 25 odstotkov dveh argentinskih družb Sadowa in Elevadores, s sedežem v Buenos Airesu, ki sta upravljali klavnico in eno od tamkajšnjih pristanišč. Delnice so bile že takrat po mnenju tožilstva brez vsakršne vrednosti, kar naj bi uprava Zvona vedela. Da jih ne bi odpisala, jih je prodala Foršu, ta pa jih je kasneje odpisal sam. S tem naj bi Zvonu pridobila protipravno premoženjsko korist.

Danes so zaradi več kot trimesečne prekinitve glavno obravnavo začeli še enkrat, že tretjič. Zato so znova prebirali izpovedi prič, Zdolškov zagovornik Jernej Mlinarič pa je napovedal nova vprašanja za nekatere od teh. Katerim pričam želijo zastaviti še več vprašanj, ni navedel. Na prihodnji obravnavi, 26. marca, pa naj bi izpeljali še izpraševanje sodne izvedenke za ekonomijo Nadje Zorko.