Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je pripravila novelo stanovanjskega zakona, ki predvideva višje neprofitne najemnine in posledično več denarja za gradnjo novih stanovanj. Uvaja pa se tudi javna služba za posredovanje zasebnih stanovanj, ki bi jo vodil Republiški stanovanjski sklad. Zakonske spremembe pa naj bi več denarja zagotovile tudi občinskim stanovanjskim skladom.

V Mariboru je lani na območju pod Pekrsko Gorco začelo rasti novo naselje, ki ga gradi javni stanovanjski sklad. Napovedana pa je tudi večja gradnja na Pobrežju. Kljub temu da gre za več sto novih stanovanj, pristojni pojasnjujejo, da stanovanj še vedno ne bo dovolj. Nov zakon pa naj bi zaradi višjih najemnin in možnega višjega zadolževanja samo za Republiški stanovanjski sklad zagotovil približno 20 odstotkov več najemniških stanovanj je pojasnil direktor sklada Črtomir Remec.

Zakon namreč predvideva uskladitev vrednosti točke, s katero se določa neprofitna najemnina, s sedanjih 2,63 evra na 3,50 evra v treh letih. Tako bi se najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v treh letih zvišala s sedanjih 215 na 285 evrov.

Novela zakona predvideva tudi ustanovitev javne službe za posredovanje zasebnih stanovanj. Ta bo ustanovljena z namenom pridobivanja novih praznih najemniških stanovanj od zasebnih lastnikov. Kot je ob predstavitvi novele povedal minister Andrej Vizjak bo ta služb zagotovila več varnosti za lastnike nepremičnin. Zato računajo, da se bodo za oddajanje stanovanj odločili tudi tisti, ki imajo zdaj zaradi strahu pred neplačevanjem najemnikov stanovanja prazna.

Predvideno je, da bi sklad lastniku plačal do 30 odstotkov več od določene neprofitne najemnine. Najemnik, ki ga bo poiskal sklad, pa bi plačeval neprofitno najemnino. Novela zakona bo vplivala tudi na medobčinske občinske stanovanjske sklade, ki bodo zaradi višjih najemnin in možnosti dodatnega zadolževanja po besedah direktorice mariborskega sklada Irene Španinger imeli več možnosti za novogradnje.

Sicer pa na ministrstvu pripravljajo tudi celovito prenovo stanovanjske zakonodaje, ki naj bi bila končana v roku enega leta.