Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes se je začelo predčasno glasovanje pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na edinem volišču v Mariboru pa je prišlo do zapleta. Na glasovnici za volitve v mestni svet sta bili dve listi na volilnem listku označeni z enako zaporedno številko.

Zgodaj dopoldne je po družbenih omrežjih zaokrožila informacija, da je na glasovnici za volitve v mariborski mestni svet prišlo do napake – na edinem predčasnem volišču, na Grajskem trgu, sta bili na glasovnicah dve listi SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA IN NAŠA DEŽELA STRANKA DR. ALEKSANDRE PIVEC in GIBANJE SVOBODA zapisani pod zaporedno številko 12, izostala pa je številka 13, ki je po žrebu pripadla Gibanju Svoboda. V omenjeni stranki so v odzivu zapisali, da gre za nezaslišano napako in bistveno kršitev postopka volitev in da bi to lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev.

Administrativno nepravilnost so odpravili, 24 glasovnic z "napako" bodo upoštevali

V mestni volilni komisiji so napako priznali in sporočili, da je administrativno nepravilnost, ki je bila ugotovljena uro po odprtju volišča, komisija odpravila z izdajo in predložitvijo novih glasovnic za mestni svet, v katerih so nepravilnost pri zapisu zaporedne številke odpravili. Na mestni volilni komisiji so še zapisali, da je do odprave nepravilnosti glasovalo 24 volivcev, volilni odbor pa bo pri ugotavljanju izida glasovanja za mestni svet upošteval tudi vse omenjene glasovnice.