Foto: MMC RTV SLO/
Foto: MMC RTV SLO/

Vlada se bo po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška danes seznanila z dogajanjem na trgu naftnih derivatov, ki se po nedeljski deregulaciji cen občutno dražijo. Liter 95-oktanskega bencina je v povprečju dražji za 15 centov, dizelsko gorivo pa kar za 30. Po dveh korekcijah v pičlih štirih dneh so med drugimi na nogah avtoprevozniki in kmetje, zaradi občutno višjih stroškov pa napovedujejo več kot 10-odstotno podražitev prevozov oziroma izdelkov.

Predstavniki prevoznikov menijo, da vlada danes ne bo posegla po ponovni regulaciji cen pogonskih goriv, temu pa pritrjuje tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved: »Menim, da se v tem trenutku ne bo zgodila regulacija cen, prepustili bodo to novi vladi«. Posledično bodo sledile podražitve, ki bodo, ne le zaradi goriva, občutne, pa pravijo avtoprevozniki. »Najmanj 10 odstotkov, v tem primeru bomo pokrili samo stroške naftnih derivatov«, poudarja predsednik sekcije za promet pri območni Obrtno-podjetniški zbornici Maribor Darko Novak, prvi mož ptujske sekcije Slavko Šega pa dodaja: «To je moje osebno mnenje. Mi bomo morali dvignit cene od 20 pa morda celo do 25 odstotkov«.
Podražitve pa napovedujejo tudi kmetje, saj se ob gorivu med drugim dražijo še olja, maziva, umetna gnojila in še kaj: »Kmetje bi morali dvignit ceno vsaj za15 do 20 odstotkov, če želimo preživeti«, je pojasnil predsednik Sindikata kmetov Anton Medved, glede astronomskih cen surovin pri nas in v svetu pa gre po njegovem mnenju za »neke vrste vojno dobičkarstvo, kajti ukrajinska kriza je povzročila težave in vsi so dodali svoj lonček. In enostavno služijo na malem človeku«.

Radijska tribuna o posledicah podražitev pogonskih goriv. Prisluhnite!!!!

Radijska tribuna