Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Upravljanje mariborskega letališča bi čez teden dni morala prevzeti državna družba DRI, vendar ta še čaka na obratovalno dovoljenje Agencije za civilno letalstvo. Če ji ga ne bo uspelo pravočasno pridobiti, bo letališče ostalo zaprto, s tem pa bi država morala vrniti pridobljene evropske milijone. Iztekla se bo namreč odpovedana najemna pogodba Aerodromu Maribor, tako na Ministrstvu za infrastrukturo kot na DRI-ju pa so prepričani, da jim bo dovoljenje uspelo pravočasno pridobiti.
Takšna pričakovanja so sicer zelo optimistična, pridobivanje dovoljenja po navadi traja več mesecev. Na Agenciji za civilno letalstvo so konec maja zatrdili, da ga lahko izdajo tudi v mesecu dni, če je vloga popolna. A DRI je vlogo za pridobitev obratovalnega dovoljenja za Letališče Edvarda Rusjana vložil šele 2. julija – torej dva tedna pred rokom, ko ga nujno potrebuje, poleg tega pa je po neuradnih podatkih vlogo moral še dopolnjevati.
Na Agenciji pojasnjujejo, da bodo obratovalno dovoljenje izdali, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Če se to ne bo zgodilo v tednu dni, bo to za državo precej dražje kot po zdaj predvideni začasni rešitvi, v okviru katere bo Ministrstvo za infrastrukturo za delovanje mariborskega letališča letos zagotovilo 350.000, prihodnje leto pa 700.000 evrov. Če bi letališče zaprli, bi namreč poleg vzdrževalnih stroškov državo bremenilo še vračilo okoli 10 milijonov evrov evropskih sredstev, pridobljenih za posodobitev terminala.
A na Ministrstvu in na DRI-ju pričakujejo, da bo dovoljenje izdano pravočasno, prav tako bo z 18. julijem na DRI-ju zaposlenih 24 operativcev, ki so na letališču delali že doslej in imajo za to ustrezne licence. Če se bo ta scenarij uresničil, bo DRI mariborsko letališče upravljal zgolj začasno, do konca leta 2020, v tem času pa bodo na ministrstvu, kot so zatrdili, poiskali drugo, najboljšo možnost za uspešen razvoj letališča. Na vprašanje, ali bo ta v povezovanju s katerim od sosednjih letališč, ne odgovarjajo, neuradno pa naj bi se za mariborsko zanimali na graškem letališču.