Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Državnemu Družbi za razvoj infrastrukture je uspelo prepričati delavce, da se bodo iz Aerodroma Maribor prezaposlili k novemu upravljalcu letališča. Tako so izpolnjeni vsi pogoji, da na agenciji za civilno letalstvo začnejo pridobivati licenco za opravljanje te dejavnosti.

Kljub pritiskom trenutnega in novega delodajalca so zaposleni sprejeli končno odločitev in včeraj začeli postopek prezaposlitve. Predstavnik delavcev Tone Bračko pojasnjuje, da je včeraj večina zaposlenih trenutnemu delodajalcu dalo odpovedi delovnega razmerja. Ker pa imajo 30 dnevni odpovedni rok, bodo pri novem delodajalcu lahko začeli delati 18. julija.

Ne več 15., ampak 18. julij

Po novih informacijah ministrstva za infrastrukturo je zdaj skrajni rok pred zaprtjem letališča 18. julij.

Uspelo jim je izpogajati vse zahteve delavcev

Delavcem je skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov uspelo izpogajati prav vse zahteve, ki so jih imeli. Še pred časom so namreč napovedovali, da bodo sprejeli najboljšo pogodbo. Zdaj pa Bračko pravi, da so dosegli dogovor po katerem so vse njihove zahteve vključene v novo zaposlitev.

Kot pojasnjuje sindikalist Zvezo svobodnih sindikatov Boštjan Medik, bo delavcem priznana kontinuiteta pravic vezana na delovno dobo, delavci bodo imeli enake oz. tudi nekoliko višje plače kot do zdaj, vse pogodbe, ki so jih prejeli, pa so za nedoločen čas. S tem so bile izpolnjene prav vse zahteve, ki so jih imeli delavci in sindikat.

DRI še ni oddal vloge za upravljanje letalske dejavnosti

Sicer pa je DRI z zaposlitvijo delavcev s potrebnimi certifikati izpolnil enega od pogojev za pridobitev dovoljenja za upravljanje letalske dejavnosti. Vloga do danes na Agencijo za civilno letalstvo še ni bila podana. Na agenciji so pa zatrdili, da je ta lahko izdana pravočasno, če bo oddana vloga popolna. Na ministrstvu pa še zagotavljajo, da imajo v primeru, da se trenutni načrt reševanja ponesreči, še načrt B.