Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

S Komunalnega podjetja Velenje so te dni sporočili, da niso prejeli nobene ustrezne ponudbe dobaviteljev, zato bodo oktobra prekinili dobavo zemeljskega plina odjemalcem. Preverili smo, ali se lahko kaj takega zgodi tudi več kot 13 tisoč odjemalcem Energetike Maribor. V pisnem odgovoru so zatrdili, da imajo plin za leto 2022 zakupljen, medtem ko za prihodnje leto konkretne ponudbe še nimajo.

V mariborski Energetiki imajo za jesen zagotovljeno dobavo plina, na pojasnila kakšna bo cena še čakamo, za leto 2023 pa še nimajo konkretne ponudbe. »Ko je govora o sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor, ima Energetika Maribor podpisano pogodbo za zakup zemeljskega plina (primarnega energenta za proizvodnjo toplotne energije) do konca tega leta. Medtem pogodba za zakup zemeljskega plina za leto 2023 še ni sklenjena, kar je posledica več razlogov. Čeprav se Energetika ves čas aktivno posveča temu vprašanju, trenutno še nima konkretne ponudbe katerega od dobaviteljev«, so zapisali na Energetiki Maribor.

Cena plina na megavatno uro je v tem tednu na borzi celo presegla 300 evrov, sicer pa se zadnje dni giblje »med 260–285 €/MWh, medtem ko je na današnji dan ( op. p. v sredo, 24. avgusta) pred enim letom znašala 44,20 €/MWh. V enem letu gre torej za več kot šestkratno podražitev plina oziroma za približno 600 %«, še navajajo v Energetiki. Januarja letos je cena ogrevanja za referenčno stanovanje s povprečno kvadraturo v Mariboru vključno ogrevanje sanitarne vode znašala slabih 97 evrov, še pojasjujejo, za prihajajočo zimo pa ocenjujejo, da bodo lahko zagotovili zanesljivo dobavo s toplotno energijo. »Negotovost pa se lahko pojavi pri cenah za končne odjemalce, ki so zaradi izrednih razmer in vsesplošne draginje v zadnjem času izjemno visoke, predvsem pa vsakodnevno spremenljive, zato je kakršnakoli napoved stroškov nemogoča. Vzporedno potekajo tudi pogovori z državno in lokalno oblastjo, kjer se pripravljajo ukrepi za zmanjšanje tveganj oskrbe z energijo in ukrepi, ki bodo blažili draginjo pri končnih odjemalcih. Vlada RS je že potrdila maksimalno ceno za končne odjemalce na področju elektrike in plina, na področju oskrbe s toploto (Energetika) pa so dogovori o načinu blaženja draginje na nivoju države še v teku. Ko bodo znani ukrepi države tudi pri oskrbi s toploto, bo mogoče napovedati oziroma oceniti, kakšni bodo stroški ogrevanja v prihodnjem letu«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Znano je sicer, da bo država s 1. septembrom znižala stopnjo DDV-ja tudi za daljinsko ogrevanje z 22 na 9 odstotkov in pol. Dogovori o ukrepih za zmanjšanje tveganj oskrbe z energijo sicer potekajo tudi na lokalni ravni, ali bo eden izmed njih tudi obročno odplačevanje daljinskega ogrevanja pa še ni znano, so še zapisali v mariborskem podjetju Energetika, ki s toploto (in toplo sanitarno vodo) oskrbuje 13.403 gospodinjskih odjemalcev in približno 377 ostalih odjemnih mest (poslovni prostori).