Občinski svetniki v Rušah so nedavno sprejeli zelo pomemben investicijski program za odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Drave. Projekt bo stal 4 milijone evrov, od tega bodo pridobili čez dva milijona nepovratnega denarja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Projekt ne prinaša veliko političnih točk, saj so rezultat tudi višje cene na položnicah za komunalni prispevek, pravi podžupan Jernej Ajd: "Gre za kompletno in dokončno ureditev. Nekaj zapletov je, veliko časa smo porabili za pridobivanje soglasij s strani občanov, a zadeve se premikajo, in menim, da bomo do leta 2022 dokončali investicijo."

Možnost pridobitve evropskega denarja je vezana na obstoj naselij nad 2000 priključnih enot, zato so bili primorani Bistrico ob Dravi izpustiti iz investicijske obravnave. Barbara Jert iz svetniške skupine Združena akcija: "Pomisleki obstajajo, kdaj se bo v Bistrici sploh začela prenova čistilne naprave, oziroma, kdaj bodo občani sploh imeli to čistilno napravo."

Kljub temu brez ustreznih kanalizacijskih zmogljivosti v Bistrici ob Dravi ne bodo ostali, pa zagotavlja podžupan Andrej Pliberšek: "Rešujemo problematiko celotne občine, tako Ruš, kot Smolnika in Bistrice ob Dravi z Bezeno."

Občina Ruše bo iz proračuna dodala milijon sedemstosedemdeset tisoč evrov.