Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Pot lahko prehodimo v dobrih oz. slabih treh urah, odvisno od izhodišča. Začnemo pri Termah Ptuj ali iz starega mestnega jedra in kot nadaljuje planinski vodnik Uroš Vidovič: "Poteka ob naši lepotici reki Dravi in se vzpne na prve grebene ob njej. Od tam so čudoviti pogledi na Dravsko polje, na Pohorje, Boč, Donačko goro." Pot nato zaokroži po Mestnem Vrhu in se konča v mestu.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Ob njej je mogoče obiskati številne ponudnike vin in druge kulinarike. Predstavnica zavoda za turizem Monika Klinc: "Gre za deset ponudnikov. Večina jih je vinarjev, vendar je tudi veliko takšnih s kulinariko. Kot so gibanice, golaž itd. Poleg tega pa je tudi veliko različnih kulturnih in naravnih znamenitosti." Med drugim Rimski kamp Poetovio, dve stoletji staro cimprano hišo oz. Herbersteinovo Viničarijo in Vinogradniški muzej stara preša.

Predvsem pa pri tej poti gre za povezavo mesta s prelepimi vinskimi griči, ki jih Društvo vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice že leta skuša oživiti. Predsednik Andrej Rebernišek: "Gre res za prostor, ki je glede vinogradništva tesno povezan z zgodovino te panoge na območju Ptuja in širše." S potjo se v turistično ponudbo našega najstarejšega mesta še bolj aktivno vključuje podeželje. Označena je tudi s tablami, z vodnikom pa jo bo mogoče prvič prehoditi v nedeljo.