Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Usoda za jutri napovedane enodnevne opozorilne stavke zdravnikov še ni znana. Čeprav pogajalska skupina zdravniškega sindikata Fides dopoldne ni dočakala obiska vladne strani, bodo na njen odziv in končno odločitev počakali do večera. Kako se na morebitno stavko pripravljajo v osrednjih štajerskih zdravstvenih ustanovah?

Zdravniki mariborskega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca vsak boj za izboljšanje razmer podpirajo, zaradi negotove usode stavke pa jutrišnji potek dela še ni znan. Zagotovo bodo sprejeli vse, ki jih iz stavke izvzema zakon: to so bolniki z nujnimi in akutnimi stanji, mladoletniki, starejši od 65 let in nosečnice; izvajali bodo tudi ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Posamezni zdravniki pa se bodo o stavki odločali individualno:

"V tem trenutku je o tem še praktično nemogoče govoriti, prav tako to ne bo povsod čisto enako, tako da paciente prosimo, da spremljajo, vsekakor pa bodo obveščeni prek SMS sporočila, ali pa jih bomo poklicali, če njihovi termini ne bi veljali. Zaenkrat pa, kolikor vem, vsi termine še imajo."

Pravi predstojnica organizacijske enote splošnega zdravstvenega varstva Maja Arzenšek.

Zobozdravniki nemoteno

Stavkovnim zahtevam se pridružujejo tudi zobozdravniki mariborskega zdravstvenega doma, a dela ne bodo prekinjali, pravi vodja Dispanzerja za otroke in mladino Ingrid Merc Hribernik:

"Zato bodo praviloma vse obravnave potekale nemoteno, pacienti načeloma ne bodo prenaročeni. Če pa bo prišlo do kakršne koli izjeme, pa bodo pravočasno obveščeni in bodo dobili prihodnji termin v primernem roku."

Podobno tudi v UKC Maribor in na Ptuju

Po zakonu predpisane obravnave bodo izvajali tudi v tukajšnjem UKC-ju, kjer pričakujejo, da bodo izvedli tudi veliko večino preostalih obravnav. Bolnike, katerih termini bodo prestavljeni, bodo obvestili. Obravnavo z zakonom predpisanih primerov pa napovedujejo tudi v ptujski bolnišnici.