Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina zaradi finančne stiske ne bo objavila letošnjega razpisa za štipendije za nadarjene študente in dijake, ki jih podeljuje že dve desetletji. Čeprav je občinski proračun vreden več kot 190 milijonov evrov, je tudi dobrih 100 tisočakov – toliko je predvideno za nekaj več kot 50 štipendij – za občino trenutno prevelik zalogaj. Ob tem pa napoveduje reformo sistema občinskih štipendij.

Mariborske dijake in študente je novica, da občinskih štipendij letos ne bo, presenetila tik pred začetkom šolskih obveznosti. Nekateri bodo morali poprijeti za dodatno delo. Tako pa vršilka dolžnosti direktorice mestne uprave Lidija Krebl:

"Poskušamo z vsemi možnimi pritiski, da bi prišli do dodatnih likvidnostnih sredstev. Iz tega razloga smo tudi čakali na zadnji vlak, da bi izvedli razpis, pa vendar ugotovili, da lahko najdemo boljšo pot."

Občina bi odslej poleg nadarjenosti upoštevala še kadrovske potrebe Maribora in širše okolice, predvsem na področju javne uprave, medicine, sociale in izobraževanja.

"Tudi v javni upravi, pri nas na občini, imamo zaposlene ekonomiste, pravnike, inženirje, prometnike, logistike in vse ostalo. Tako da ne izključujemo na ta način nobenega študija še v tem trenutku," pravi Kreblova.

Prejemnik bi po novem štipendijo dobival v celotnem obdobju šolanja in se zavezal k zaposlitvi ali vračilu denarja. Štipendijo pa bi za nazaj dobili tudi tisti, ki so nanjo računali letos.

Dijaki in študentje spremembo podpirajo, a le v primeru, če bo boljša od dosedanje ureditve. Zala Urbanija iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru:

"Kadrovske štipendije so zelo dobrodošle, ker prinašajo štipendistu nek prvi stik s podjetjem, neke delovne izkušnje, v končni fazi pa tudi neko zaposlitev."

Mestna svetnica Gibanja svoboda Karin Jurše pa je do predloga skeptična:

"Slišali smo, da bo to odvisno od finančnih sposobnosti. Tako kot pri proračunu, tudi tu napovedujem, da denarja ne bo, saj smo s tem letošnjim letom porabili tudi zadnje kreditne potenciale Mestne občine Maribor."

Finančnih okvirov na občini še nimajo, upajo tudi na zunanje donacije. Pri pripravi predloga napovedujejo dialog z dijaki, študenti, podjetji in ustanovami. Mestni svet naj bi odlok potrjeval še letos.

Več pa v oddaji:

Mariborska občina ukinja dosedanji sistem štipendiranja in ga spreminja