Mariborska Univerza je v sodelovanju z občinami s Krasa in Istre predstavila dosežke projekta Kaštelir, ki se osredotoča na ohranjanje in promocijo kulturne ter naravne dediščine prazgodovinskih naselbin – gradišč ali kaštelirjev iz bronaste in železne dobe na Krasu in v Istri.

FOTO: UN MB, render Kaštelirja
FOTO: UN MB, render Kaštelirja

Kaštelir je projekt čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija - Hrvaška, ki želi bogato kulturno dediščino in botaniko, po vzoru držav, kot je recimo Grčija, predstaviti domačinom in tujcem kot turistično zanimive destinacije. Vodja projekta iz občine Komen Astrid Prašnikar: "Ljudje za večino teh gradišč sploh ne vedo, kje so in so v večini primerih domačinom neznana dediščina." Da bi to spremenili pa so vzpostavili deželo gradišč kaštelirjev pravi Prašnikarjeva: "Opredelili smo 24 gradišč na slovenski in 24 na hrvaški strani." Gradišča so tudi opisali in jih pripravili za vključitev v turistično ponudbo.

Velik del so namenili tudi botaniki

Tako so pripravili vodnik po botaničnih poteh in uporabnih rastlinah. Zasnovali pa so tudi manjšo semensko banko. Dr. Mitja Kaligarič s Fakultete za naravoslovje in matematiko: "Nabrali smo semena 50 vrst uporabnih rastlin, predvsem zdravilnih in dišavnih rastlin, ki divje rastejo na tem območju." Ob tem pa so pripravili tudi poročilo z ljudskimi imeni in opisi zbranih rastlin.

Vsi podatki, zapisi in poti so zbrani in v aplikaciji in na spletni strani map.kastelir.eu. Raziskovalec mariborske univerze Gregor Fištravec: "Če recimo želimo na izlet po teh zbranih lokacijah, na telefonu odpremo aplikacijo in medtem ko hodimo po poteh, na telefonu najdemo informacije o tem, kaj dejansko vidimo."

V času trajanja projekta je izšla tudi knjiga »Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja v slovenskem in hrvaškem jeziku. Zaključna strokovna konferenca projekta Kaštelir pa bo potekala 16. in 17. junija 2021