Foto:
Foto:

Leto 2018 je bilo zelo pozitivno na področju zaposlovanja, brezposelnost se je občutno znižala. V evidencah brezposelnih oseb je bilo tako ob koncu leta v Mariboru nekaj več kot 10 tisoč registriranih in na Ptuju nekaj manj kot 3000 brezposelnih oseb, kar predstavlja približno 4 odstotke delovne populacije. To pa je tudi razlog, da so se sredstva za javna dela močno znižala, v Mariboru za 45 odstotkov in na Ptuju približno za tretjino.

To pomeni, da bo letos v Mariboru prek javnih del zaposlenih približno 300 oseb, na Ptuju pa približno 100.

Težava pa nastaja zaradi vse več dolgotrajno brezposelnih. Teh je v Mariboru že skoraj polovica od vseh prijavljenih oseb, ki iščejo zaposlitev. Poleg teh pa je na zavodu prijavljenih tudi vse več iskalcev iz ranljivih skupin. To so starejši, invalidi in brezposelni z nižjo strokovno izobrazbo.

Prav zaradi teh oseb pa je pomembno, da zavodi razpolagajo z dovolj denarja za programe, ki pomagajo znova vključiti te osebe na trg dela. Pri tem pa lahko pomagajo tudi delodajalci, ki imajo ob vse večjem manku delavcev možnost, da delo s prilagojenimi pogoji ponudijo tudi bolj zahtevnim skupinam iskalcev zaposlitve.