V Sloveniji so letos še posebej aktivni klopi, od tod velik porast bolezni, ki jih prenašajo.  Foto: BoBo
V Sloveniji so letos še posebej aktivni klopi, od tod velik porast bolezni, ki jih prenašajo. Foto: BoBo

V Sloveniji so letos še posebej aktivni klopi, od tod velik porast bolezni, ki jih prenašajo. Infektologi opozarjajo, kako nevarna sta lahko klopni meningoencefalitis in borelioza, pa tudi, da v zadnjem času oboleva večje število ljudi najrazličnejši starosti. Mnogi od njih se zdravijo tudi na infekcijskem oddelku v mariborski bolnišnici.

Med najpogostejšimi boleznimi, ki jih v teh poletnih dneh povzročajo klopi, so po opažanjih infektologov mariborskega infekcijskega oddelka klopni meningoencefalitis. "Na srečo pri teh bolnikih še ni bilo hujših oblik oziroma življenjsko ogroženih. Bolniki so hospitalizirani nekaj dni, ko vidimo, da gre na bolje, četudi še niso povsem zdravi, lahko gredo v domače okolje in jih naročimo na ambulantne kontrole," pravi tamkajšnja infektologinja Božena Kotnik Kevorkijan.

V zadnjem obdobju se na tem mariborskem oddelku precej soočajo tudi z lymsko boreliozo, v manjšem številu pa še z drugimi boleznimi, ki jih povzročajo klopi.

Sicer pa imajo v okviru infekcijskega oddelka, ki ima v tem času bolnike nameščene po drugih oddelkih v bolnišnici (saj so v njihovih prostorih začasno le bolniki s koronavirusom), tudi veliko bolnikov s tipičnimi poletnimi težavami. "Od drisk, bruhanj, okužb sečil, kot posledico kopanj v bazenih, pa tudi veliko starejših bolnikov še z drugimi težavami, od seps do pljučnic," pojasnjuje nekdanja dolgoletna predstojnica oddelka.

Ob vsem pa na infekcijskem oddelku v mariborski bolnišnici še menijo, da je za starejše bolnike nasploh dobro poskrbljeno, sprejemajo tudi tiste iz domov za starejše. Tudi pri obiskih zanje naredijo kakšno izjemo, še posebej, če so starejši bolniki hudo bolni.