Foto: BoBo
Foto: BoBo
Kangler je dejal, da se karte v drugem krogu volitev vedno premešajo na novo. Foto: MMC RTV SLO
Arsenovič je dejal, da je Maribor v povezavi z državo in boljšim črpanjem evropskih sredstev sposoben doseči bistveno več. Foto: MMC RTV SLO

deč po anketah obeta tesen izid današnjega drugega kroga volitev. Kandidata za župana Saša Arsenovič (SMC) in Franc Kangler (NLS) sta si blizu tudi fizično, saj čakata na rezultate glasovanja le nekaj vrat narazen v središču mesta. V obeh štabih vlada velika napetost, hkrati pa prepričanje v zmago njihovega kandidata.

Med zbranimi v štabu nekdanjega župana Kanglerja, ki ga poleg njegove Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) že od začetka volilne kampanje podpirajo še SDS, SLS in SNS, je opaziti nekdanjo radijsko novinarko Bredo Čepe, nekdanjega podžupana Milana Mikla, nekdanjega mestnega svetnika Alfreda Lasetzkega in novoizvoljenega župana Destrnika Franca Pukšiča.

53-letni Kangler meni, da uživa široko podporo, zato ostaja optimističen. "Imam dober občutek. Ne glede na to, kakšen bo rezultat, bo dobra popotnica za naprej. Če bo volja ljudstva, bom z veseljem prevzel funkcijo župana in se boril za Maribor in regijo," je ob prihodu v štab dejal za STA.

Leto mlajši podjetnik Arsenovič, ki nastopa kot županski kandidat SMC, je svoje podpornike zbral v volilni pisarni, prav tako na Gosposki ulici. Med drugimi ga je prišel podpret gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Pred osmimi tedni smo prižgali to iskrico, ki vedno bolj plamti. Verjamem, da bo nocoj pri nas veliko veselje," je dejal kandidat, prepričan, da lahko s svojimi izkušnjami na poslovnem in športnem področju naredi veliko dobrega za Maribor.

V njegovi ekipi so med drugim arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič. Pred drugim krogom volitev sta ga med drugim podprli tudi kandidatki Melita Petelin in Alenka Iskra, ki sta iz tekme za župansko mesto izpadli v prvem krogu. Prva je kandidaturo vložila s podpisi, druga je bila kandidatka SD. Arsenoviča podpirajo še Lista kolesarjev in pešcev, DeSUS, Lista mladih. Povezujemo in Stranka mladih - Zeleni Evrope.

V prvem krogu volitev pred dvema tednoma je vodil Arsenovič. Po podatkih volilne komisije je zbral 38, Kangler pa 31 odstotkov glasov med skupno 18 kandidati za župana Maribora. Zadnja javnomnenjska raziskava časnika Večer, objavljena pred nekaj dnevi, pa je pokazala za 1,6 odstotne točke boljši rezultat Kanglerju.

Tekmeca bosta ostala tudi po volitvah, saj sta bila oba izvoljena v mestni svet. Arsenovičeva neodvisna lista ima s SMC 14 glasov, Kanglerjeva NLS pa z SDS 13 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Medtem ko se večina drugih članov nove sestave mestnega sveta nagiba k Arsenoviču, bo imel Kangler premoč na ravni mestnih četrti in krajevnih skupnosti, saj ima v tamkajšnjih svetih daleč največ svojih predstavnikov.

Dosedanji župan Andrej Fištravec je pristal na tretjem mestu in se tako po šestih letih poslavlja z vrha občine. Izvoljen ni bil niti v mestni svet. Njegova Lista župana Andreja Fištravca bo imela le še tri mestne svetnike, medtem ko jih je na volitvah pred štirimi leti dobila 17.