Magna Steyr Foto: EPA
Magna Steyr Foto: EPA
Foto: BoBo

Gradnja Magnine lakirnice v Hočah je v polnem teku. V Pomgradu zagotavljajo, da dela potekajo po načrtih in da bodo 146 milijonov vreden objekt končali v skladu s časovnim načrtom. Vzporedno z gradnjo tudi že zaposlujejo in izobražujejo prve delavce, občina Hoče Slivnica pa nadaljuje odkup zemljišč in iskanje kmetijskih površin, s katerimi bi se izognili sečnji rogoškega gozda.

Magna Stayer je že v novembru v avstrijskem Siersbergu izvedla zaposlitveni dan, na katerem je med 90-imi povabljenimi kandidati za proizvodnjo izbrala 40 oseb, in te so januarjem začele izobraževanje v Gradcu. Ob tem kadrovnik Magne Nukleus, pojasnjuje:

"Usposabljanje bo trajalo do začetka proizvodnje v Hočah. Izbirali pa smo kadre glede na kvalifikacije in izkušnje. Naslednji zaposlitveni dan bo v mesecu januarju, takrat bomo izbirali naslednjih 80 ljudi za delo v proizvodnji."

Za delovanje lakirnice bodo zaposlili 400 oseb. Sicer pa so največjo korist poleg tistih, ki so oz. bodo dobili delo, občutili v občini Hoče Slivnica. Ta je iz komunalnega prispevka, ki ga je plačala Magna, prejela 600 tisočakov, kar predstavlja skoraj desetino letnega proračuna. Še več denarja pa si v občini obetajo v primeru druge faze gradnje Magnine tovarne. Za to, kot pravi župan Marko Soršak že odkupujejo zemljišča:

"Odkupujemo preostanek zemljišč. Z odkupi teh smo na približno 80%, 90%. Tako, da moramo odkupiti še približno 10 hektarjev."

Da v prihodnje ne bi bilo treba kmetijskih zemljišč nadomeščati s sekanjem rogoškega gozda, pa nadomestna zemljišča iščejo po vsej Sloveniji. 3 občine so občini Hoče-Slivnica že obljubile pomoč. Kot pravi Soršak pa se je zdaj našla še ena, ki pa je za zdaj še ne želijo razkriti:

"Zdaj smo našli še dodatno občino s katero se dogovarjamo. Če bo rešitev s to občino sprejemljiva za ministrstvo za kmetijstvo, bo treba zadevo le še urediti z novim občinskim prostorkim načrtom"

Neuradno gre za občino Kidričevo. Sicer pa Magna druge faze uradno še ni napovedala, se pa pričakuje, da bi to lahko storili do konca pomladi. Še to; kmalu naj bila pripravljena tudi dokumentacija za začetek gradnje železniških tirov, namenjenih Magni in letališču.