Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po tem, ko je pred 14 dnevi zaokrožila informacija, da bodo v Magni Styer zmanjšali število agencijskih delavcev, so iz uprave podjetja hitro zatrdili, da te poteze ne bodo vplivale na lakirnico v Hočah. A kot kaže, se tudi v obratu v Sloveniji dogajajo spremembe, 6 oseb je bilo namreč pred kratkim odpuščenih. Informacije o vzroku pa si niso enotne.

Kot pravijo v Magni, naj bi pri teh kadrovskih potezah šlo za odpuščanje zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Ob tem dodajajo, da število zaposlenih ostaja enako, približno 200, saj so nekaj oseb pred kratkim tudi zaposlili, drugih pojasnil ne dajejo. A informacije so različne, po nekaterih naj bi odpuščali zaradi kršitev delovnih obveznosti, po drugih pa, da gre resnično za racionalizacijo zaradi manj naročil. Na dogajanje se je odzval tudi župan občine Hoče Slivnica Marko Soršak, ki pravi, da ne vidi razloga za skrb in da je najpomembnejši datum november 2022, ko mora biti v Hočah zaposlenih najmanj 404 oseb.

Razumljivo drugače pa so se odzvali v sindikatu. Poudarjajo, da so s temi odpovedmi pogodb v Magni kršili zakonodajo. Zato jutri z delavci, ki so prejeli odpoved delovnega razmerja, načrtujejo sestanek, na katerem jim bodo predlagali tožbo delodajalca zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje.

Ob odpuščanju delavcev v proizvodnji pa je skrb vzbujajoča informacija, da bodo v novembru lakiranje za dva tedna ustavili, kar naj bi bila posledica manjšega števila naročil. Sicer pa se avtomobilska industrija po vsem svetu spopada z globalnim padcem prodaje novih avtomobilov in posledično vse večjo krizo v tej gospodarski panogi. Kljub temu večjih kadrovskih sprememb, vsaj za zdaj, v Magni naj ne bi načrtovali.