Včeraj je v Mariboru zagorelo v zapuščeni stavbi ob kulturnem centru Pekarna in Zdravstveni postaji Tabor. Šlo je za manjši požar smeti; zaznala ga je policijska patrulja in o tem obvestila gasilce, ki so posredovali, preden se je ta razširil. Materialne škode ni bilo. Ostajajo pa že več let trajajoče težave z nepremičnino, ki jo želi občina, a se vedno znova zapleta.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Nedavni požar v dotrajani hiši ob Magdalenskem parku je le eden v nizu, ki poleg drugih težav kazijo okolico in ogrožajo sprehajalce in bližnje stanovalce. Zato si sostanovalci in v Iniciativi mestni zbor že vsaj 5 let prizadevajo, da bi občina težavo rešila. Predstavnik Matic Primc: "Ima slab izgled, ampak to ni najbolj problematična stvar. Je tudi varnostni problem za okoliš. Leta so padali strešniki na pločnik, potem se je podrlo drevo na parceli, tudi požari so vsakih nekaj mesecev. Tako da ja, mnogo časa se že zbor ukvarjal s tem in pozival občino naj nekaj naredi."

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Predvsem pri prejšnji mestni oblasti naj bi naleteli na gluha ušesa. Sedanje vodstvo pa naj bi po besedah Primca vzporedno z gradnjo podvoza in obnovo parka začelo reševati tudi ta problem, vendar: "Žal se še ni premaknilo, težava se je vedno kazala pri nekem zasebnem lastniku." Kljub temu da je na stavbi številka in poziv, da iščejo novega lastnika.

Tako je pred kratkim stavbo želelo kupiti podjetje Noiram, ki je tam neur adno želelo graditi poslovni objekt, vendar naj bi se postopek prodaje prekinili. Lastnik pa je ostal Nedžat Ibraimi, s stalnim naslovom v Severni Makedoniji, ki se za tako rekoč neuporabno stavbo ni zanimal. Tako se je z leti zaradi izvršb na nepremičnini nabrala vrsta hipotek. Med upniki so tudi država in mariborska komunalna podjetja. Zapletlo se je tudi pri zadnjem poskusu ureditve. Mestni svet je namreč na dopisni seji na začetku marca sprejel sklep o razlastitvi, vendar se je zadeva po podatkih občine zaradi smrti lastnika začasno ustavila.