Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nocojšnja seja mariborskega mestnega sveta se ni izšla povsem po željah župana Saše Arsenoviča. Svetniki rebalansa proračuna namreč niso potrdili po skrajšanem postopku, temveč bodo čez dva tedna opravili še drugo branje. Županu pa so odvzeli tudi pooblastilo za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v javnem holdingu.

Mariborska občina je rebalans proračuna pripravila zaradi finančnih težav. Več kot 5 milijonov evrov bi namenili za osnovno dejavnost vrtcev, šol, javnega prevoza, športa in institucionalnega varstva, a na račun investicijska vzdrževanja in preplastitev cest. Temu več svetnikov nasprotuje, imajo pa še dodatne zahteve. Karin Jurše, Gibanje svoboda:

"Predvsem pričakujem, da bomo imeli v tekstualnem delu ekzaktno napisano, katere pogodbe so tiste, katerih predobremenitev gre v prihodnje leto. Tako, kot je zdaj napisano, lahko pravzaprav polovico sredstev za družbene dejavnosti gladko prestavimo v drugo leto, ne da bi svetniki vedeli, o čem se sploh pogovarjamo."

Predloge bodo oblikovale tudi ostale svetniške skupine, med njimi je tudi želja za nakup v ujmah uničene gasilske opreme.

Kakšne spremembe čakajo javni holding?

Svetniki so se seznanili tudi s poslovanjem Javnega holdinga Maribor – rezultati so po mnenju vodstva odlični, a očitki o netransparentnosti so ostali. Zato so z župana na mestni svet prenesli pooblastilo za izvajanje ustanoviteljskih pravic. Razmislili bodo tudi o menjavah nadzornikov. Odgovor župana Saše Arsenoviča:

"Zmagovalnega konja ne menjaj. Želim si seveda, da to ne bi prestrašilo naših zaposlenih na holdingu, direktorjev hčerinskih podjetij in drugih in bi se še enkrat rad vsem zahvalil za rezultate, ki so plod skupnega dela. Verjamem, da holding še ni rekel zadnje."

Bo pa preveril, ali je sklep zakonit.

Spremembe pri najemninah za gostinske vrtove

Na dnevni red se je sicer vrnil tudi nov način obračunavanja najemnin za gostinske vrtove, ki ga je župan zaradi neusklajenosti na prejšnji seji umaknil. Svetniki so soglašali, da bodo namesto dosedanjega nizkega pavšala po novem gostinci tudi pozimi plačevali najemnino po dejanski velikosti vrta, a bi bila ta pol nižja kot v poletni sezoni.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik