Idejna zasnova: Postavitev podkonstrukcije za parter k odru na Dravi. Foto: Arhiv avtorja/Polona Lipičnik
Idejna zasnova: Postavitev podkonstrukcije za parter k odru na Dravi. Foto: Arhiv avtorja/Polona Lipičnik

Slabe tri mesece pred začetkom Festivala Lent je Mariborska občina z javnim razpisom začela iskati izvajalca za gradnjo novega odra na reki Dravi. Po izteku roka 17. aprila bi morala biti dela končana v dveh mesecih, da bi nanj lahko stopili nastopajoči Festivala Lent. Oder so pred tremi leti namreč preselili na Trg Leona Štuklja, saj je postalo 70.000 evrov, kolikor je stala montaža, za organizatorje preveč.

Nov oder bo staremu hkrati podoben in različen, pravi iz županovega kabineta:

"Parter bo velik okoli 120 kvadratnih metrov in bo fiksen, drugi del v izmeri 900 kvadrtnih metrov pa bo plaval na pontonih in ga bo mogoče umakniti."

Prav tako bo omogočal večje število gledalcev, 3200 namesto dosedanjih 2500, je zapisano v dokumentu identifikacije investicijskega projekta.

Prednost bo ta, da ga bo možno brez najema od zunanjih izvajalcev pripeljati in montirati, kadarkoli bo to potrebno in bo na voljo celo leto. Bo pa treba najeti tribune, ki jih zaenkrat ne bodo kupili.

Štuhec natančnega stroška montaže in demontaže še ne pozna, a zatrjuje, da bo ta zagotovo nižji od 70.000 evrov, ki je bila za Narodni dom previsoka.

Projekt je vreden 305 tisoč evrov. V proračunu jih je trenutno rezerviranih 286 tisoč evrov, preostanek pa bo občina zbirala z donacijami podjetij, ki še niso zagotovljene.

In čeprav časa ni veliko, Štuhec dodaja, da bi ga lahko, če na razpis ne bo pritožb, postavili že do začetka Festivala Lent.

Za mnenje smo poprosili tudi direktorja Festivala Lent Vladimirja Rukavino. Oder bi festivalu koristil tako iz vidika sponzorjev kot razmer za nastopajoče. Na oder sicer računa, če pa ne bo zgrajen pravočasno, se bodo znašli drugače. O stroških še ni želel govoriti. Meni pa, da gre za koristen projekt, ki bo omogočil vseletno dogajanje ob nabrežju Drave.