Veliko strožji nadzor PCT-pogoja. Foto: BoBo
Veliko strožji nadzor PCT-pogoja. Foto: BoBo

Že v ponedeljek bodo hitri testi znova brezplačni. Zato v zdravstvenem domu Maribor pričakujejo, da jih bodo dnevno opravili občutno več kot do zdaj, ko so jih dnevno naredili od 200 do 300. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus: "Dnevno pričakujemo od 1000 do 1200 testov, vendar se bomo potrudili, da bodo lahko vsi imeli enega od zahtevanih pogojev." Okrepljeno je namreč tudi cepljenje. Prav zato pa se bo kadrovska obremenitev kljub omejitvi preventive, zdaj še okrepila, zato kot pojasni Jus: "Dodatne naloge naši zaposleni opravljajo v okviru nadurnega dela."

Hitro testiranje in cepljenje bo tako kot do zdaj v Mariboru potekalo na Jezdarski ulici, na cesti Proletarskih brigad pa bo še zmeraj PCR testiranje. Novih točk za zdaj ne načrtujejo. Glede količin testov Jus zagotavlja, da jih imajo dovolj in jih bodo po potrebi naročili.

Država je sicer določila najvišjo ceno HAGT-testov, ta zdaj znaša sedem evorv in samotestov, ta je 2 evra in pol.

V šolah zadržani

Zelo zadržani glede uvedbe pogostejšega samotestiranja pa so v šolah, kjer so nam na več koncih dejali, da na podrobnejša navodila še čakajo. Znano je sicer, da bo testiranje še naprej prostovoljno, se pa ta ukrep se za razliko od drugih začne izvajati 15. novembra.

Po novem PCT + osebni dokument

Zaostruje se tudi preverjanje pogoja PCT. Ob potrdilu bo treba pokazati tudi osebni dokument. Kljub temu da se marsikateri gostinec boji še večjega upada prometa, pa je Boštjan Protner nov ukrep komentiral kot strog, vendar ob tem dodal: "Včasih gremo tudi v tujino in tam vse z veseljem pokažemo. To nekako tako; s slovenskim policajem se boš prepiral, avstrijskemu pa ne boš nič rekel."

Ob tem pa bodo gostinci po novem lahko obratovali le še med med 5. in 22. uro. Tako kot pred meseci pa bodo kulturne in športne prireditve lahko izvedene samo s sedišči in z razdaljo.