Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Čeprav sprva selitev Pionirske knjižnica bila predvidena, se je izkazalo, da razmere na Rotovškem trgu, kjer poteka gradnja nove knjižnice, niso primerne za obratovanje knjižničnih prostorov, namenjenih za otroke.

Slab mesec so potrebovali, da so uredili nove začasne prostore v neposredni bližini osrednje knjižnice. V tem času pa so preselili police in približno 65 tisoč knjig. Od danes pa je Pionirska knjižnica, ki dnevno sprejme nekje od 170 do 300 obiskovalcev, v prvem nadstropju centra City za bralce tudi odprta. Direktorica Dragica Turjak: "Ta objekt je res dostopen z vseh koncev; tako peš kot z avtomobili. Spodaj je garažna hiša, kjer je možno parkirati. Urejen je tudi dostop za invalide in mamice z vozički. Seveda pa je najpomembnejše, da je na isti lokaciji skupaj s knjižnico za odrasle, kar olajša obisk družinam." Ob tem Turjakova dodaja, da so tako kot pri osrednji tudi v primeru Pionirske knjižnice novi začasni prostori veliko boljši, kot tisti na stari lokaciji.

Vodja enote Pionirske knjižnice Darja Barber pa ob odprtju nove lokacije upa predvsem, da jih bo še ta teden obiskalo čim več rednih obiskovalcev: "Verjamem, da so nas pogrešali. Tudi šolsko leto se približuje koncu, zato sem prepričana, da nas bodo pri določenih predmetih potrebovali."

Kljub temu da je selitev končana, so še zmeraj zamrznjene zamudnine, te bodo znova začele teči 12. maja.

Sicer pa bosta obe knjižnici na začasni lokaciji približno dve leti, če bo šlo vse po načrtih, pa se bosta takrat preselili v novo zgrajen center Rotovž. Gradnja naj bi za zdaj potekala brez večjih zapletov.