Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Odločitev o tem, ali bosta tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju za Zlato lisico ostali na koledarju v sezoni 2022/2023, bo znana najkasneje konec maja. Organizatorji tekmovanja upajo, na pozitiven razplet in ohranitev tradicionalnega tekmovanja v Sloveniji oziroma v Mariboru, pri tem pa naj bi v prihodnje aktivnejšo vlogo igral tudi upravljavec žičniške infrastrukture na Pohorju in mariborska občina.

Koledar tekem v alpskem smučanju v prihodnji sezoni je še zmeraj odprt, predsednik ASK Branik in novi generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik pa poudarja, da bo končna odločitev FIS znana sredi ali celo ob koncu maja. »Koledar alpskega smučanja za sezono 2022/2023 še ni potrjen, kar pomeni, da imamo še velike možnosti, da Zlato lisico vrnemo nazaj v Slovenijo. Kaj se bo zgodilo in kako bo vse skupaj potekalo, pa je potem odvisno od kongresa«.

Zlato lisico so zadnja leta zaradi pomanjkanja snega izvedli v Kranjski Gori, alternativa za izvedbo na Pohorju pa je tudi dokončna ureditev trase B na višji nadmorski višini. Drevesa na progi z začetkom na vrhu nekdanje vlečnice Habakuk, so posekali že avgusta lani, a koraka naprej še niso storili. »Drevesa so bila posekana, štori pa so še v zemlji. Kako naprej, pravzaprav tudi vemo. Kdo, s čim, na kakšen način pa bomo pravzaprav še dorekli«, poudarja mariborski podžupan Samo Peter Medved. S podjetja Marprom pa so nam sporočili: »Oddelitev upravljanja žičnic in smučišč z Marproma na Šport Maribor ne bo vplivala na razvojne načrte na Pohorju, ki so že v teku. Načrtovana zemeljska in druga dela v sklopu rezervne proge za Zlato lisico se bodo lahko nadaljevala, ko bodo vremenske razmere to dopuščale. Prav tako jih bo treba časovno uskladiti z organizacijo predvidenih kolesarskih tekem na Pohorju (evropskega pokala v maju in evropskega prvenstva v juniju).«
Dodaten korak naprej k izvedbi Zlate lisice, pa naj bi bila aktivnejša vloga upravljalca smučišč. V nekaj mesecih naj bi upravljanje namesto Marproma prevzelo javno podjetje Šport Maribor, ki naj bi, tako si želi mariborska mestna občina, postal soorganizator tekmovanja in ne le pogodbeni partner, še dodaja Medved. S tem je seznanjena tudi Smučarska zveza Slovenije, ki prav tako lobira za izvedbo Zlate lisice v Sloveniji tudi v prihodnjih letih.

Prisluhnite Radijski tribuni o Zlati lisici, alternativni progi in ostalih projektih!!!

Radijska tribuna