Kuhano vino Foto: EPA
Kuhano vino Foto: EPA

V Mariboru so bile od petka odprte štiri zagrajene božične stojnice, ob katerih so bila sedišča, preverjali so tudi pogoj PCT. Da je vse v skladu s predpisi, je takrat potrdil inšpekcijski nadzor. Gostinka Jožica Kramberger: "V petek je bila pri nas inšpektorica in je rekla, da izpolnjujemo vse pogoje in da lahko imamo vse štiri hišice odprte. Imamo namreč mize, stole, razkužila in upoštevamo PCT pogoj. " Kljub temu sta inšpektorja Finančne uprave, neuradno naj bi navodilo dobila iz Ljubljane, včeraj okrog 15.00 stojnice zaprla. Gostinec Boštjan Protner: "Prišla sta dva inšpektorja z jasnimi navodili, da moramo zapreti. Normalno smo se pogovarjali, saj tudi njima ni bilo najbolj prijetno. Očitno samo spoznavajo, da so del risanke A JE TO." Krambergerjeva temu doda: "Glede na to, da gostilne lahko delajo, da se ljudje lahko družijo v zaprtih prostorih, v odprtih prostorih pa ne. Tega pa ne razumem, to pa je žalostno!"

S Finančne uprave pa so sporočili, da je bilo zaprtje odrejeno tam, kjer so ugotovili kršitve odloka zaradi izvajanja gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah; Pri čemer gre za premične stojnice; samostojne, v nizu ali skupini.

A gostinci še zmeraj upajo, da bo vlada odlok spremenila. "Še vedno sem optimist, še vedno nismo na koncu decembra, tako da še zmeraj mislim, da se bo nekdo spomnil in nam mogoče za zadnjih deset dni dovolil obratovanje," konča Protner.