Obrtniki, podjetniki in zaposleni opozarjajo, da je predlog o testiranju na 48 ur in da bi ta strošek pokrivali delodajalci, nesprejemljiv. Zato stroko in vlado prosijo, da pripravijo in sprejmejo bolj življenjske in lažje izvedljive ukrepe. Pogovori sicer potekajo.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Od ponedeljka, 23. avgusta, bodo morali delodajalci zaposlenim v gostinstvu, turizmu, kozmetičnih in frizerskih salonih, v terapevtskih dejavnostih, v zasebnem izobraževanju, igralnicah in na sejmih na vsakih 48 ur plačevati testiranje na COVID. Temu pa delodajalci ostro nasprotujejo. Direktorica območne Obrtne zbornice Leonida Polajnar: "Napovedani ukrepi gospodarstvo zelo skrbijo. Prvo stroški testiranja in nekako ne moremo razumeti, da so zdaj roki za testiranje skrajšani na 48 ur."

Težavo predstavlja tudi čas, ki ga zaposleni porabijo za testiranje. Šlo pa naj bi predvsem za veliko finančno obremenitev. Obrtnik in predsednik sekcije pri obrtni zbornici Smiljan Škarjica: "V praksi testi na dva dni, v podjetju s štirimi zaposlenimi, predstavljajo letni strošek za delodajalca 7200eur." Ob tem sogovornik še pravi, da bi država morala vse dejavnosti obravnavati enako: "Če v proizvodnjah, v trgovinah in ponekod drugod testiranje ni potrebno, zakaj je potem testiranje potrebno pri frizerjih, kozmetikih in gostincih?"

Nezadovoljstvo je veliko, zato so se predstavniki Obrtne zbornice pretekli teden sestali s predstavniki NIJZ in Bojano Beovič. Kot pravi Leonida Polajnar, pa so dosegli dogovor, da vzpostavijo strokovno komisijo: "Kjer bomo lahko tudi aktivno sodelovali z našim strokovnim mnenjem in pa seveda z informacijami iz terena."
Da dogovarjanja o pogoju PCT še potekajo, so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje. O končnih odločitvah naj bi javnost obvestili pravočasno.