Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Že maja so v sklopu vseslovenske akcije Zvezek nagovorili osnovnošolce k solidarnosti, pravi generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor Darko Bračun:

»Že konec lanskega šolskega leta smo zaprosili župnijske Karitas iz naše mreže za pomoč, realizirali smo jo že za 1700 otrok iz 642 družin.«

Ocenjujejo, da bodo razdelili okrog 17 tisoč šolskih potrebščin, in upajo da bodo pomagali vsaj 1800 otrokom, tako kot pretekla leta. »V preteklem letu smo pomagali 400 otrokom pri plačilu delovnih zvezkov, saj je to velik strošek za starše; po drugi strani smo jim predali bone, tako da so starši lahko zagotovili tiste delovne zvezke, ki jih otroci potrebujejo,« še dodaja Bračun.

Stiske se sicer poglabljajo, ugotavljajo na Karitasu, in pravijo, da starši ne morejo zagotoviti denarja za zvezke bodisi zaradi nenadnega izpada dohodka bodisi zaradi prenizkih dohodkov. Na Karitasu najprej preverijo, ali so vse poti po zakonu o socialnem varstvu izčrpane, nato pa pomagajo z boni, denarjem, zbranimi potrebščinami ali plačilom položnic pomagajo. S pomočjo akcije Otroci nas potrebujejo bodo letos zanje namenili več kot 32 tisoč evrov pomoči.