Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pošta Slovenija bo 1. avgusta zaprla poslovalnico na mariborskem Trgu Revolucije. To utemeljuje z upadanjem števila opravljenih storitev. Več poštnih poslovalnic na Štajerskem pa naj bi podjetje nadomestilo s pogodbenim partnerjem.

Število storitev v poštni poslovalnici na Trgu revolucije že dolgo pada. O izsledkih analize predstavnik Pošte Slovenija Matej Šoba:

"Število storitev univerzalne poštne storitve, to so običajna pisma, standardna, navadna pisma, dopisnice in tako naprej je iz okoli 190 tisoč v letu 2011 padlo na okoli 121 tisoč v lanskem letu. Če pa gledamo skupno število storitev pa se je v zadnjih desetih letih na tej pošti zmanjšalo za 153 odstotkov."

Težava za starejše in gibalno ovirane

Po zaprtju bo mogoče pri pogodbenem sodelavcu na bližnji Gorkega ulici pošiljke le še prevzemati. Na pošti pojasnjujejo, da je v obsegu 1 kilometra kar 5 poštnih poslovalnic – najbližji sta na Slomškovem trgu in v Europarku. A je to pri številnih uporabnikih vzbudilo skrbi, predvsem pri starejših in gibalno oviranih.

Načrtujejo več reorganizacij

Sicer pa Pošta načrtuje tudi reorganizacijo poslovalnice v Malečniku, ki so jo nekoč želeli zapreti, a so se krajani temu uprli. Zdaj bi jo predali pogodbenemu izvajalcu, pravi predstavnik Šoba:

"Tu se za uporabnike ne spreminja nič, torej poštne storitve in raven kakovosti poštnih storitev ostajata v enakem obsegu kot pri drugih organizacijskih oblikah, torej navadnih poštah. Še več, delovni čas je daljši."

Uvedbo pogodbene pošte v bližini Maribora načrtujejo med drugim še v Bresternici, Jurovskem Dolu, pri Sveti Ani, Sveti Trojici, Benediktu in na Hajdini.