Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Projekta PERSIST naj bi pripomogel predvsem k lažjemu vodenju zdravljenja. Gre za projekt, ki ga izvajajo v štirih evropskih državah, vreden je 5 milijonov evrov, vanj pa je v vsaki državi vključenih po 40 bolnikov z rakom debelega črevesja in dojk.

Zaradi vse pogostejših obelenj z različnimi vrstami raka, k čemur naj bi pripomogel predvsem življenjski slog in starajoče se prebivalstvo, je pomembno tudi aktivno sledenje bolnikom. Tako so si sodelujoči v projektu na telefone naložili aplikacijo, v katero vnašajo podatke o svojem počutju, redno pa nosijo tudi t. i. pametne zapestnice. Predstavnik Univerze v Mariboru dr. Izidor Mlakar: "Vse, kar pacient dela, je to, da nosi to zapestnico in uporablja aplikacijo, ki ga z opomniki poziva k vnosu potrebnih podatkov."

Projekt PERSIST tako razširja stisk bolnika z zdravniki s kliničnih pregledov na redno sledenje. Predstojnica Oddelka za onkologijo, Maja Ravnik: "Ta projekt nam je ponudil dodatni vpogled, kjer pričakujemo, da se bomo lahko naučili, kaj dodatnega bolniki še potrebujejo."

Upajo tudi, da bodo dobili dodatne informacije, ki jim bodo omogočile prilagoditev pristopa do bolnikov. Po besedah namestnika predstojnice Oddelka za onkologijo, Mateja Horvata, pa bo za določitev dejanske uporabnosti aplikacije treba še nekoliko počakati. Rezultati bodo namreč predstavljeni ob koncu projekt februarja 2023. Za širšo uporabo aplikacije, kot medicinski pripomoček, pa bi morali opraviti širšo študijo, ki pa za zdaj ni predvidena.