Pokopališča so v teh dneh polna obiskovalcev, saj želijo s svečko, kamenčkom ali rožami posvetiti svoj spomin na umrle. Dosegljive so seveda tudi že virtualne vsebine, zanimivo je, da so na Pogrebnem podjetju Maribor opazili porast prižiga virtualnih sveč v primerjavi s prejšnjimi leti. Kakorkoli pa že kdo izrazi svoj spomin na umrle, je prav, da to stori pietetno in pravim občutkom.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Pokopališča so vedno bila svojevrsten pričevalec časa, odraz mesta, ljudi in njihovih običajev skozi čas; veliko znamenitih zgodovinskih, arhitekturnih in kulturnih posebnosti nekega kraja vidimo prav na pokopališčih. Maribor ima bogato zgodovino in ta seveda odseva tudi na dveh osrednjih mariborskih pokopališčih, Pobrežju in Dobravi: "Dejansko je zelo lepo urejeno, mislim, da nam je to lahko v čast in ponos," pravi obiskovalec Marjan in dodaja: "Dan spomina na mrtve je gotovo praznik, ampak midva z ženo to delava vsak teden, tako da je dan spomina na mrtve samo nadaljevanje tedenske tradicije."

Prav je, da se spomnimo vsega dobrega, kar so pokojniki nekoč storili za nas, meni Danilo:
"Zdi se mi prav, da imamo čas v letu, da se spomnimo vseh, ki so preminuli, in da se zavedamo, da nam manjkajo v našem življenju."

Ikebane so morda danes nekaj manjše kot pred leti, tudi sveč prižigajo na grobovih obiskovalci manj, to pa ne pomeni, da so spomini na rajne zbledeli: "Da se obišče grobove, da se spomnimo na vse lepe trenutke, ki smo jih z njimi preživeli. Mi je všeč, da so tudi elektronski grobovi, v upanju, da bo manj sveč. Tudi sam danes nisem prinesel sveč, samo rože," pravi obiskovalec Borut.

Na pokopališču Pobrežje pa si je mogoče med drugim ogledati tudi razstavo o znameniti mariborski zdravnici Klari Kukovec, ki je prav tako pokopana na pobreškem pokopališču in je dočakala visoko starost, saj, kot je nekoč dejala, je treba živeti z dušo in telesom.